Welke beelden staan op je netvlies gebrand?

11 september 2020
Nine eleven vandaag. Een dag die voor al wie ouder is dan pakweg 25 toch een bijzondere betekenis blijft hebben. Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen in de New Yorks Twin Towers. We hadden het eergisteren in dit programma over de kracht van beelden, beelden die beklijven en op je netvlies gebrand blijven staan. Beelden die blijven hangen. Die je 19 jaar later nog altijd kan oproepen.

In welke mate kunnen we ons die beelden van 9/11 nog voor de geest halen? Brecht Devoldere zocht het uit.

Los daarvan hebben we allemaal beelden, die op ons netvlies gebrand staan. Ik ben benieuwd welk beeld dat bij u is. Welk beeld blijft u al jaren bij? Een schijnbaar onnozel beeld, of een grappig of een schokkend?

Het is een bekende uitdrukking ‘het staat op mijn netvlies gebrand’. Waarom blijven bepaalde beelden ons bij, soms ogenschijnlijk hele banale ook? Arnaud Szmalec, cognitief psycholoog aan de UCL in Louvain La Neuve en de Universiteit Gent.

Sommige films hebben ook scènes die je nooit meer uit je hoofd gewist krijgt. Filmkenner Jan Verheyen brengt 5 scènes mee die hij voor de rest van zijn dagen op zijn hard schijf heeft staan.

Radio 1 Select