Welke Belgen kwamen het dichtst bij The Beatles?

3 maart 2018
Belpop-encyclopedie Jan Delvaux komt elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven. "Vandaag wil ik het hebben over de bekendste Belgische groep The Beatles", grapt hij. Bijna, want hij ging op zoek naar de Belgen die het dichtste bij The Beatles zijn geraakt.

"Het was jaren een running gag onder Belgische muzikanten: wie kwam het dichste bij The Beatles? Zo zou Jan Leyers naast Ringo Starr in het toilet hebben gestaan."

Dus ging Jan Delvaux op zoek naar een antwoord. De Belgen die het dichtst raakten, waren geen muzikanten, wel een schilder en een schrijver. 

Apple Records

Wie aan Apple Records, het platenlabel van The Beatles, en de foto hierboven denkt, weet het misschien al. Eén van de schilderijen,' Le jeu de mourre', van René Magritte was de basis voor het logo van Apple Records. Platen die onder het label werden uitgegeven, hebben allemaal een appel op de vinyl. "Op de A-kant vol en rond, de B-kant doormidden gesneden."

Hoe het zover kwam? Paul McCartney was grote fan van Magritte. "Maar die was toen nog weinig bekend. Dat kwam pas na zijn dood in '67. Hij had een galeriehouder in Londen gevraagd om uit te kijken naar werk van Magritte. Die bracht 'Le jeu de mourre' bij hem aan huis." 

Vandaag de Apple in Apple Records? "Die naam hadden ze gekozen omdat ze iets eenvoudig zochten. Het is het eerste woord dat kinderen op school leren in Engeland. Daarna dacht McCartney pas aan de appel van Magritte."

Bluebird

De enige Belg die ooit de nobelprijs won voor literatuur, Maurice Maeterlinck, bood ook inspiratie voor Paul McCartney. "Maeterlinck inspireerde vele klassieke componisten in de late negentiende, begin twintigste eeuw, maar had later ook een invloed op popmuziek."

Zijn beroemdste theaterstuk 'L'Oiseau bleu', dat hem mee aan de nobelprijs hielp, was de grootste inspiratiebron. "Het is een sprookje over twee arme houthakkerskinderen, Tyltyl en Mytyl die op zoek gaan naar een ongrijpbare mythische vogel."

Die blauwe vogel kreeg een echte cultstatus in Rusland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Japan. "Vooral in Engeland staat het nog symbool voor geluk. En wie maakte een nummer over een blue bird? Paul McCartney."

Een nummer over geluk, "dus het kan niet anders dan een directe link hebben met Maeterlinck". 

Rickenbacker

Toch is er een Belgische muzikant die The Beatles mee beïnvloedde. John Lennon koos zijn gitaar, een Rickenbacker, omdat Toots Thielemans er op speelde. Ze hebben elkaar ooit zelfs ontmoet.

"The Beatles waren te gast in de The Ed Sullivan Show, waar ook Rickenbacker een sessie organiseerde met Thielemans als demo-guy. Lennon kwam de hotelkamer binnen en zei, 'Het is door jou dat ik met die gitaar ben beginnen spelen'."

Lees ook