Welke beroepen horen thuis op de lijst met zware beroepen?

2 februari 2018
"Op de vraag of de job van leerkracht moet worden toegevoegd aan de lijst van zware beroepen om in aanmerking te komen voor vervroegd pensioen, zeg ik duidelijk: nee." Dat zei Bram Vandamme eerder deze week in De Minuut.

De regering wil binnenkort definitief beslissen welke criteria bepalen of een beroep het etiket zwaar opgeplakt krijgt. Daarna is het aan de sociale partners om te bepalen over welke beroepen het precies gaat.

De discussie over de criteria die bepalen of een beroep zwaar is verloopt moeizaam. Over drie criteria is iedereen het eens: moeilijke uurroosters (dus nachtwerk of ploegenarbeid), fysiek zware arbeid en veiligheidsrisico's. 

Is stress voldoende om een beroep 'zwaar' te maken?

Of ook mentale belasting (stress) een criterium wordt is nog niet beslist. Eerder deze maand zei pensioenminister Daniël Bacquelaine dat zware emotionele belasting op zich onvoldoende zal zijn om een beroep als zwaar te erkennen. Het kan wel een verzwarende omstandigheid zijn bij de drie andere criteria.

De uitspraak van Bacquelaine zorgde voor onrust bij de vakbonden. "Als stress op zich geen criterium is voor een zwaar beroep, dan is het gevaar groot dat de leerkracht uit de boot valt", zegt Raf De Weerdt van de ACOD onderwijs in De Standaard.

Reageer

  • Welke beroepen moeten volgens jou als zware beroepen erkend worden?
  • Moeten we enkel naar fysieke aspecten kijken of mag stress ook een volwaardige factor zijn? Of mag stress alleen als een verzwarende factor bovenop een zwaar fysieke arbeid?