Welke boodschap zou jij op een billboard zetten?

31 januari 2020
Vandaag een schijnbaar simpele maar eigenlijk best moeilijke vraag. Een denkspelletje. Stel dat je een gigantisch billboard ter beschikking zou krijgen, een enorm leeg reclamebord, op een drukbezochte plek. Langs de autosnelweg of in het centrum van de stad waar je woont. Wat zou jij daar dan op zetten?

Hoe zou jij dat lege canvas invullen? Wat wil jij van de daken schreeuwen, zodat iedereen het gehoord heeft? Zou het een persoonlijke boodschap aan iemand worden? Vul je dat billboard met een gedicht? Een spreuk of een levenswijsheid of met een prachtige foto? Een tekening van je kind? Zou je 't gebruiken om af te rekenen met iemand die jou het leven zuur maakte? Of om vergiffenis te vragen omdat je zelf iemand de duvel aandeed? Wat zou jij er mee doen? Laat het ons weten via dewereldvansofie@radio1.be, via sms 5680, op Facebook op de Radio 1-app!

Billboards zijn al voor allerlei boodschappen gebruikt die niets met reclame te maken hebben. Max Vryens zocht de opvallendste, grappigste, ontroerendste boodschappen die mensen overal ter wereld er al op zetten.
Het is iets wat vooral in de VS gebeurt en op een dag ook regisseur Martin McDonagh opviel toen hij op een dag door het zuiden van de States reisde. Een gigantisch bord met een keiharde boodschap van iemand gericht aan de lokale politie. En dat inspireerde hem tot het maken van een, volgens velen fantastische film: “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. Ook filmrecensent Lieven Trio is erg lovend.

Kan je als particulier eigenlijk gemakkelijk een billboard - reclamepaneel huren? Mag je daar dan opzetten wat je wil? Wat mag bijvoorbeeld absoluut niet? Is dat betaalbaar? Hoeveel kost het huren van zo'n reclameruimte? We vragen het Veerle Colin, marketing director van JC Decaux, de firma die quasi alle reclameruimte op straten en langs wegen beheert.

Ook vandaag hebben we het over vrouwen die een straatnaam verdienen, in het kader van “Meer Vrouw op Straat”. Joris Hessels was vanochtend te gast in De Ochtend en vertelde daar dat Miss Athleta een straat verdient in Sint-Niklaas. Ward Bogaert reconstrueert het levensverhaal van een vrouw die ook wel eens “de vrouwelijke John Massis” genoemd wordt.