Welke lessen moeten we trekken uit de coronacrisis? Almaci en De Sutter (Groen) schrijven het neer in een boek.

16 juni 2020
© Groen
Groen-voorzitter Meyrem Almaci en partijgenote Petra De Sutter hebben een boek voorgesteld over de coronacrisis. In 'De goede kant op? Kansen na corona' kijken ze naar de lessen die we uit de crisis moeten trekken. Almaci stelde het boek voor in 'De Wereld Vandaag'.

"Deze crisis zat er aan te komen, het was een grijze neushoorn die we hadden kunnen zien naderen", zei Almaci. Volgens Almaci is de verspreiding van het virus een gevolg van het feit dat we steeds meer vrije ruimte inpikken en zo dichter bij wilde dieren leven. "Politici hebben tijdens de coronacrisis naar de wetenschappers geluisterd", zei Petra De Sutter. "Dat hebben we in het verleden minder gezien. Het beleid moet vanaf nu veel meer op wetenschap worden gebaseerd. Het is niet perfect, maar het is de beste manier om de werkelijkheid te beschrijven."

Om een eventuele volgende crisis te overleven, pleiten de twee auteurs voor een robuustere, duurzamere economie. De productie moet opnieuw meer lokaal gebeuren, met een korte keten tussen producent en verbruiker. De partij denkt erover na of ook een basisinkomen daarin een plaats heeft. Tot slot moet de zorgsector weer worden geherwaardeerd, met een betere vergoeding voor onder meer verplegend personeel. De zorg voor ouderen moet weer dichter bij de mensen worden gebracht.

Lees verder onder de tweet.

"Petra en ik hebben heel veel gepraat tijdens corona omdat het een grote noodgedwongen pauze heeft betekend. Voor sommige mensen was het een echte storm, denk maar aan het zorgpersoneel en de mensen die onze samenleving draaiende hielden. Voor anderen was het een abrupt stoppen. Iedereen heeft wel gevoeld, met de lege straten met de witte lakens als steunbetuiging aan de essentiële sectoren, dat dit toch anders is dan met de financiële crisis van 2008. Dit zit onder ons vel.", zei Almaci.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Bekijk hier het volledige gesprek:

Lees ook:

Radio 1 Select