Welke richting gaan de gesprekken met Vlaams Belang op? "N-VA wil dat Open VLD en CD&V kleur bekennen (en omgekeerd)"

26 juni 2019
© Radio 1
De N-VA heeft met Vlaams Belang op het Vlaamse niveau concrete maatregelen uitgewerkt rond een aantal thema's, zo zei Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) vanmorgen. Maar wat gaat daar nu meer gebeuren? "De N-VA zal de andere partijen vragen om zich niet te verschuilen achter het cordon sanitaire en die tekst op haar merites te beoordelen", zegt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder in 'De Ochtend'.

Veel vooruitgang lijkt er niet te zitten in de Vlaamse formatie. 15 juni was de laatste keer dat formateur Bart De Wever (N-VA) samenzat met Vlaams Belang. Of er een nieuw gesprek komt, is nog niet duidelijk. Beide partijen hebben een aantal concrete maatregelen uitgewerkt rond welzijn, inburgering, het communautaire en onderwijs, verduidelijkte Barbara Pas vanmorgen.

Maar wat is nu de volgende stap? "Zij (de N-VA, red.) stellen vast dat Vlaams Belang zich heel soepel heeft opgesteld, Peter De Roover (de fractieleider van de N-VA, red.) gebruikte letterlijk dat woord. Er ligt nu een programma op tafel, een aantal punten waar duidelijk overeenstemming is tussen Vlaams Belang en de N-VA. Dat moet nu voorgelegd worden aan andere partijen, met name CD&V en Open VLD", zegt Ivan De Vadder.

"De N-VA vraagt aan die partijen dat zich niet verschuilen achter het cordon sanitaire, maar dat ze de tekst en de inhoud van de voorstellen op hun merites beoordelen. Je mag je niet niet blind verschuilen achter het cordon, dat is de redenering. Ze verwachten van Open VLD en CD&V dat ze kleur bekennen, dat ze letterlijk zeggen: daarover kunnen we praten of niet, maar niet op basis van het cordon, op basis van inhoud."

"Kleur bekennen is de eerste hinderpaal

De Vadder verwijst naar het gesprek met oud-premier Yves Leterme in "De afspraak op vrijdag" van vorige week. Die maakte net de omgekeerde redenering: het is aan de N-VA om duidelijk te maken waarom het Vlaams Belang erbij zou kunnen horen of niet.

Ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten liet eerder al weten dat ze vindt dat formateur De Wever zelf klare wijn moet schenken over de gesprekken met Vlaams Belang. Zij zei ook dat Open VLD "niet zal meewerken aan oefeningen waaraan Vlaams Belang deelneemt". CD&V wil eveneens niet weten van samenwerking met de partij van Tom Van Grieken.

"Dat kleur bekennen is de eerste hinderpaal die genomen moet worden. De N-VA zit duidelijk in een andere redenering dan de anderen, zij willen niet in dat cordon sanitaire meegaan. De kiezer moet meegenomen worden in het proces, zeggen ze. Als je Vlaams Belang niet meeneemt in de regeringsvorming, dan moet je dat uitleggen, dat is de redenering."

Hoe gaat het nu verder? Zal de N-VA Vlaams Belang lossen? "Het proces is duidelijk aan de gang", zegt De Vadder. "Maar het is niet zo dat we morgen dat bericht zullen krijgen. Ook Barbara Pas zei: wij wachten op wat CD&V en Open VLD zeggen over die voorstellen."

Als je Vlaams Belang niet meeneemt in de regeringsvorming, dan moet je dat uitleggen, dat is de redenering

De N-VA en Vlaams Belang hebben samen vijf zetels tekort voor een meerderheid in Vlaanderen. Er is dus sowieso een derde partner nodig om een regering te vormen. "Want een minderheidsregering daar ziet de N-VA vanaf, dat heeft Peter De Roover heel duidelijk gezegd."

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select