Welke richting moet Europa de komende jaren uit?

6 maart 2017
De Europese Unie is jarig! Zestig jaar geleden werd het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, zeg maar het Verdrag van Rome ondertekend. De EEG was een belangrijke voorloper van de Europese Unie.

Het verjaardagsfeestje voor de EU zal er eentje in mineur worden, want de Unie kreeg de voorbije weken en maanden rake klappen. De hardste slag werd door de Britten uitgedeeld, zij kozen voor een Brexit en verlaten dus binnenkort de Unie.

En ook de komende weken en maanden kondigen zich als spannend aan, want het is niet onrealistisch dat in Nederland (Wilders) en Frankrijk (Le Pen) eurokritische politici het roer overnemen. En hoe Donald Trump de komende jaren met Europa zal omgaan weten we ook nog altijd niet goed.

Hoe moet het de komende jaren verder met de Europese Unie? Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft vijf toekomstscenario's klaar. Maar Radio 1 laat ook luisteraars aan het woord over Europa.

Reageer

  • Welke richting moet Europa de komende jaren uit?
  • Pleit jij voor meer of minder Europa?
  • Wat kan Europa de komende jaren voor jou betekenen?

Bonus

Op 25 maart van 7 tot 10 uur is er een speciale live-uitzending van Bonus met publiek vanuit het Europees parlement in Brussel. Het vertrekpunt: de ideeën van luisteraars om Europa uit het slop te halen. Presentatie: Xavier Taveirne. met Herman Van Rompuy en Novastar.

Radio 1 Select