Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Welke rol kan een covidpil (op termijn) spelen? "Kan nuttig zijn na risicocontact of in vroege fase"

za 17 apr. - 8:30

Nemen we na een risicocontact in de toekomst een covidpil? Het kan, want er wordt volop aan gewerkt. De pil zou werken als een soort virusremmer, alleen moet nog blijken hoe effectief ze kan zijn, en er zijn ook andere beperkingen. De huidige studies hebben zeker hun nut, maar we mogen er niet te veel van verwachten, is de boodschap van Sciensano.
© Volodymyr Hryshchenko via Unsplash

Het gaat dus om een nieuw medicijn tegen COVID-19, een soort virusremmer, die momenteel het onderwerp is van verschillende klinische studies. Steven Van Gucht van Sciensano vergeleek het op de vrijdagse persbriefing met de griepremmer Tamiflu.

Het is belangrijk dat de pil genomen wordt in de heel vroege fase van een eventuele besmetting, bij de allereerste symptomen, of bijvoorbeeld preventief nadat je een risicocontact hebt gehad. In dat geval zou de pil de infectie kunnen onderdrukken en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet in het ziekenhuis belandt.

Er is geen garantie op succes, en de pil komt nog niet meteen op de markt

Steven Van Gucht waarschuwde wel voor te veel optimisme: er zijn enkele types van de Covidpil in ontwikkeling, maar niet zo veel. “Het aantal kandidaat covidpillen dat in de pipeline zit, is beperkt.” Er is ook geen garantie op succes, want we weten niet hoe effectief ze zullen zijn. Bij Tamiflu is de werking ook beperkt, voegde hij eraan toe.

En ze zijn nog lang niet op de markt, het is zelfs niet zeker of dat ooit zal gebeuren. Eén bepaalde stof zit al in fase 3 van de klinische studies, maar zelfs die zou sowieso nog niet de eerstkomende maanden op de markt komen.

Van Gucht zei nog dat zo’n pil amper nog effect zou hebben als medicijn bij wie al in het ziekenhuis zou liggen, omdat het daar meestal om een ontstekingsprobleem gaat en niet langer om een puur viraal probleem. Het is ook mogelijk dat virussen resistent kunnen worden tegen dat soort middelen. De covidpil zal altijd een tweede defensielijn blijven, zei Van Gucht nog, maar toch zijn de huidige studies zeker nuttig.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Beluister het gesprek met viroloog Johan Neyts uit 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet