Welke vragen heb jij over jodiumtabletten?

6 maart 2018
Iedereen die er om vraagt kan vanaf vandag in de apotheek gratis jodiumpillen krijgen. Die pillen moeten preventief ingenomen worden in geval van een nucleaire ramp, als er radioactief jodium vrijkomt, om te beletten dat mensen schildklierkanker zouden krijgen.

De regering lanceert vandaag een nieuwe informatiecampagne over nucleaire risico's, en volgens de Apothekersbond is in het kader daarvan de zone voor de verspreiding op voorhand van stabiele jodiumtabletten, uitgebreid tot 100 kilometer rond de nucleaire sites.

Dat betekent in de praktijk dat heel het Belgische grondgebied nu gedekt is - op het kleine stadje Antoing in Henegouwen na.

Het afhalen van de tabletten wordt aangeraden aan alle inwoners die in een nucleaire risicozone wonen, en aan alle kinderen tot 18 jaar in het hele land, aan vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, en aan alle verantwoordelijken van crèches, scholen en dergelijke.

Beluister het gesprek met minister van Volksgezondheid Maggie De Block en Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen & Gezondheidsproducten (FAGG):