Welke wijsheid had jij graag gehad toen je 18 was?

22 september 2020
Wat tof is aan ouder worden, is dat je wijsheden opdoet. Je leert bij over jezelf, de mensen om je heen en hoe de wereld werkt. Maar zou het niet zalig zijn om jong te zijn en al een groot deel van die wijsheden te hebben? Om op je achttien al een klein boekje te hebben met daarin een aantal lessen voor het leven en dan de wereld tegemoet te gaan? Zo'n boek heeft neurochirurge Veerle Visser-Vandewalle – bekend van Topdokers op VIER - geschreven voor haar achttienjarige zoon.

'Plato & Cola, of het geheim van jouw brein'. Zo heet dat boek van Veerle Visser-Vandewalle. Vol inzichten en wijsheden, die ze zelf had gewild toen ze achttien was. 

Welke wijsheid had je graag al gehad toen je achttien was en nog aan vele avonturen moest beginnen? Deze vraag stelt De Wereld van Sofie vandaag.

We legden deze vraag ook voor aan enkele éminences grises of toppers in hun vak. Zoals auteur en illustratrice Gerda Dendooven, actrice Hilde Van Mieghem, oud-UGent-rector Anne De Paepe en rouwexpert Manu Keirse.

Misschien kunnen we er ook nog een boekentip bijplakken. Een boek dat al herhaalde keren meegebracht werd naar de sofa van Wim Helsen in Winteruur. Zowel actrice Marie Vinck, muzikante Lara Chedraoui, auteur Griet Op de Beeck als actrice Joke Emmers spraken toen over 'Brieven aan een jonge dichter' van Rainer Maria Rilke. Professor Benjamin Biebuyck (UGent) vertelt wie die jonge dichter was aan wie Rilke die brieven schreef, en of Rilke echt zo’n vat vol wijsheden was.