“Werchter en Dranouter hebben de ballen niet om een diverser publiek aan te spreken”

1 juni 2016
Fatih De Vos
Als je de affiches van de grote zomerfestivals ziet, worden daar nog altijd vooral blanke en middenklasse artiesten geprogrammeerd, zowel in Nederland als in België. Gevolg: ook het publiek is overwegend blank. Hoe krijgen we meer kleur op onze festivals? Waarom gebeurt dat nog steeds zo weinig?

Laat ons beginnen met de feiten. Redacteur Misha Koole bestudeerde wekenlang de affiches van onze festivals. Beluister zijn bevindingen:

We leggen het voor aan de Gents-Turkse rapper Fatih De Vos, afgestudeerd socioloog én rapper in het Gentse. “Werchter en Dranouter hebben de ballen niet om een diverser publiek aan te spreken", zegt hij.

Toch vreemd, want zo lopen ze een grote potentiële doelgroep mis. “Op de Gentse Lente stond de Marokkaanse Milouda. De koningin van de Marokkaanse popmuziek. Door haar komst is er zo’n divers publiek geweest. Er stonden zelfs heel wat Marokkaanse oma’s! Je ziet: één naam is genoeg om een hele achterban mee te trekken.”

Waarom ze het dan toch niet doen? “Ze hebben de ballen niet! Ze programmeren voor de vorm een naam die redelijk exotisch klinkt, maar dat maakt het verschil niet. De grote festivals durven nog altijd geen risico’s te nemen. En ze zien er geen economische meerwaarde in om bijvoorbeeld de Marokkaanse jongeren aan zich te binden. Ze maken liever de toegangstickets weer wat duurder.”

Je ziet: één naam is genoeg om een hele achterban mee te trekken!
Fatih De Vos

Wat denk jij? Zijn festivals inderdaad te weinig divers? Waar ligt dat aan? En hoe kunnen we daar verandering in brengen?