Wereld subsidieert fossiele brandstoffen met €150.000 per seconde

21 mei 2015
Van de stelling dat fossiele brandstoffen te goedkoop zijn, zal u niet van uw stoel vallen. Maar het IMF heeft de werkelijke kosten van het gebruik van gas, olie en steenkool berekend, en die liggen wereldwijd zo maar eventjes 4775 miljard euro (5300 miljard dollar) hoger dan er nu wordt betaald.

 

 

Uit een rapport dat het IMF pas publiceerde, zou blijken dat de fossiele brandstoffensector dit jaar zo'n 4775 miljard euro overheidssubsidies geniet. Dat is 9 miljoen euro per minuut of 150.000 euro per seconde. 

Het IMF noemt het schokkend dat globaal meer geïnvesteerd wordt in fossiele brandstof dan in gezondheidszorg. En dat kosten die klimaatopwarming, milieu- en gezondheidsschade en verlies aan biodiversiteit met zich meebrengen, niet worden doorgerekend.

Bovendien hebben subsidies die bedoeld zijn om energie betaalbaar te maken voor de allerarmsten niet het beoogde effect, schrijft het IMF. Het zijn vooral de rijken die er nog rijker van worden.

Onze vragen zijn vooral retorisch van aard. Hoe moet de hernieuwbare energiesector daar tegenop concurreren? Had de G-20 in 2009 in Londen niet besloten tot een 'groen en duurzaam herstel'? Wie of wat kan het tij toch nog doen keren?

Benieuwd of onze favoriete kenner van de internationale energiepolitiek ook zo geschrokken is van dat rapport.

Radio 1 Select