"Wereldbekerhervorming is gevaarlijk voor veldritsport"

21 oktober 2019
© David Stockman (Belga)
De Wereldbeker breidt volgend seizoen uit tot 14 à 16 wedstrijden, waarvan de datums al vastliggen. "Voor andere klassementen zoals de Superprestige en de DVV wordt het dan niet meer leefbaar", zegt Sven Nys. "Bedrijven en organisatoren zullen (moeten) afhaken uit de veldritwereld."

"Ik ben er helemaal niet gerust in"

Vandaag maakte Flanders Classics de datums bekend van de vernieuwde Wereldbeker van volgend seizoen, die in plaats van 9 wedstrijden er 14 à 16 zal tellen.

Organisatoren en veldrijders maken zich zorgen, net zoals Sven Nys. "Ik ben er helemaal niet gerust in en ik vind het zelfs gevaarlijk wat er nu gebeurt", vertelt hij in 'De Wereld Vandaag'. "Eén overkoepelend orgaan wil alle belangrijke wedstrijden in zijn portefeuille."

"Momenteel hebben we 3 fantastische klassementen: 2 in Vlaanderen en 1 overkoepelend klassement (de Wereldbeker). Dat zorgt voor concurrentie, waardoor de klassementen elkaar naar een hoger niveau optillen. Daardoor willen veel bedrijven investeren in de cross."

"Maar als je straks maar 1 overkoepelend klassement meer hebt, dan is dat gevaarlijk. Als er wat strubbelingen komen, schiet er van onze sport niks meer over. Nu zal er nog maar 1 klassement overblijven."

"Voor andere klassementen wordt het niet meer leefbaar"

Nys vreest dat er heel wat veldritten zullen verdwijnen. "Organisatoren van veldritklassiekers zitten met vragen. Kan onze wedstrijd blijven bestaan? Behouden we onze vaste datum? Moeten we toetreden tot de Wereldbeker of mogen we in de Superprestige of de DVV blijven?"

"Als er elke zondag een Wereldbekerwedstrijd is van oktober tot en met het WK, dan is het voor de andere klassementen niet meer leefbaar", zegt Nys.

"Er is ook geen overleg geweest. Niemand is op de hoogte gebracht en niemand wist hoe die kalender er zou uitzien. Alle belangrijke datums zijn geclaimd door de Wereldbeker. Dat is gewoon gevaarlijk."

"Het concept waaraan zowel de supporters als de organisatoren én de atleten kunnen winnen, staat al een tijd als een huis. Dat is fantastisch om in beeld te brengen. Als verschillende organisatoren dat op poten zetten, waarom zou je dat dan willen tegenhouden?"

"Het is een risico als je dat allemaal in 1 koepel steekt. Want als die straks minder interesse krijgt, dan schiet er van de sport niets meer over."

"Hoe meer aandeelhouders je hebt in de sport, hoe minder risico je loopt. We hebben momenteel 4 kanalen die veldrijden uitzenden. Als er volgend jaar maar 1 kanaal de Wereldbeker mag uitzenden, is dat gevaarlijk."

Voorstel Nys: "9 WB-crossen in 9 verschillende landen"

Wat stelt Sven Nys dan voor? "Ik ben er voorstander van om de Wereldbeker nog internationaler te maken. Dat kan je doen door de 9 bestaande wedstrijden elk in een ander land te organiseren.", zegt Nys.

"Je moet vooral lokale overkoepelende organisaties ruimte geven om voort te bestaan, zoals de EKZ-crossen in Zwitserland en de Superprestige en de DVV in Vlaanderen. Laat de Wereldbeker het internationale klassement zijn waarin elk land zijn beste wedstrijd heeft zitten."

"Ik ben er echt van overtuigd dat Flanders Classics dat fantastisch kan doen. Maar nu zullen ze er gewoon voor zorgen dat er niets meer leefbaar is buiten de Wereldbeker. En dat vind ik doodjammer."

"Je moet respect tonen voor alle organisatoren en alle bedrijven die vandaag investeren in het veldrijden. Ze moeten er kunnen blijven bij zijn en niet moeten afhaken op een bepaald moment."

(lees verder onder de tweet)

"Ik ben bezorgd dat kinderen van 5 jaar er niet meer kunnen van dromen om Wout van Aert of Mathieu van der Poel te worden. Het is belangrijk dat we dat wel vrijwaren."

"Hervorming is geen doodsteek, wel stap naar volgend niveau"

CEO Tomas Van den Spiegel maakt zich sterk dat ze met Flanders Classics het veldrijden "naar het volgende niveau" kan tillen. "We hebben op de weg al bewezen dat we iets kunnen uitbouwen als we ervoor gaan. Dat willen we nu ook in het veld doen, zodat we de cross écht internationaal kunnen maken." "Iedereen moet hier beter van worden" zegt hij aan Sporza. 

Herbeluister

Beluister het integrale gesprek met Sven Nys via Radio 1 Select. Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1

Bron: sporza.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: