Wereldramp onder de radar!

29 augustus 2017
We zagen de afgelopen dagen allemaal de beelden van de overstromingen na de orkaan Harvey in Texas, in de VS. Veel minder aandacht was - en is - er voor de hevige overstromingen die al dagen lelijk huishouden in India, Bangladesh en Nepal. Daar vielen al zeker 1200 doden. “Maar het staat in bijna geen enkele internationale krant” zegt correspondente Wilma Vandermaeten in “De Ochtend”.

“Deze overstromingen zijn de ergste in jaren” vertelt Vandermaeten “Zelfs in Bangladesh waar elk jaar overstromingen zijn, zegt men dat men zoveel water niet gezien heeft in 60 jaar.”

De directeur van het internationale Rode Kruis heeft de noodklok geluid. Alleen is het niet doorgedrongen tot de rest van de wereld. Want het staat in bijna geen enkele internationale krant.

Maar wat is er precies aan de hand? “Er valt gewoon te veel regen. En mensen zitten gewoon veel dicht bij de rivieren, in overbevolkte delta’s” zegt Wilma Vandermaeten. En de regering haalt vaak de schouders op:

De regering lijkt te denken: Zolang wij de voeten droog houden? Ach, wat kan het ons schelen.

Er wordt nu gezegd dat er al 1200 doden zijn, maar ongetwijfeld gaat het over veel mensen. "Want wie coördineert al die acties?"

Sommige mensen zitten al meer dan een week boven op hun dak. Ze kunnen niet eens zwemmen.