Wereldwijd gaan mensen vandaag de straat op om te betogen voor het klimaat

15 maart 2019
In meer dan honderd landen zijn ruim 2.000 betogingen gepland voor een beter klimaatbeleid. De demonstranten zullen de straat opgaan om politici en het bedrijfsleven aan te moedigen meer hun best te doen om de opwarming van de aarde te beperken.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg deed een oproep om vandaag wereldwijd de straat op te komen. Ze wil dat bedrijven en de politiek maatregelen nemen om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius te beperken. Zweden steekt er, samen met de Verenigde Staten, dan ook met kop en schouders boven uit, wat betreft aangemelde klimaatacties vandaag.

Niet alleen jongeren

Ook in ons land zijn in verschillende steden en gemeenten acties gepland. Er zijn ongeveer 30 acties aangemeld op de "Fridays for the Future"-website. Het is dan alweer de tiende week op rij dat er een klimaatmars is georganiseerd. In Brussel vertrekt er vanmiddag een betoging aan het Noordstation, georganiseerd door "Youth for Climate", de actiegroep van Anuna De Wever en Kyra Gantois.

In andere steden en gemeenten worden er ook acties gehouden. Om de betoging van de scholieren onder de noemer "Youth for Climate" kracht bij te zetten, hebben onder meer de studentenbetogers "Students for Climate" en leerkrachtenprotestbeweging "Teachers for Climate" hun steun aan hen betuigd. Die actiegroepen vinden dat ze "het niet alleen aan jongeren moeten overlaten". En dus mobiliseren zij zich ook vandaag.

Meer op vrtnws.be