Wereldwijde storing bij Facebook, Instagram en WhatsApp voorbij, uitval veroorzaakt tijdens bijwerken systemen

5 oktober 2021
© Jeremy Bezanger (Unsplash)
Facebook, Instagram, WhatsApp en Messenger kunnen weer gebruikt worden na de urenlange storing waarmee ze gisteravond kampten. Facebook laat weten dat een defecte aanpassing aan de configuratie de oorzaak van de uitval is. Volgens het bedrijf zijn er geen aanwijzingen dat de data van de gebruikers tijdens de storing onbeschermd zijn geweest. "Zo zie je ook hoe 1 bedrijf voornamelijk onze communicatie gaat domineren" zegt socialemedia-expert Tim Verheyden in 'De Ochtend'.

Wie gisteravond een bericht wilde sturen via WhatsApp of Messenger, of een foto of story op Instagram of Facebook wilde zetten, was eraan voor de moeite, want al deze onlinetoepassingen van de Amerikaanse technologiegigant Facebook waren niet of niet goed te bereiken door een wereldwijde storing.

Iets voor middernacht doken de eerste tekenen van herstel op. Intussen zijn de apps weer bereikbaar.

Facebook noemt in een mededeling de defecte configuratie-aanpassingen aan de routers de voornaamste oorzaak van de bijna zes uur durende storing. Daardoor hadden zo'n 3,5 miljard gebruikers geen toegang tot hun sociale media en hun berichtendiensten.

"Onze technische teams zijn erachter gekomen dat veranderingen aan de configuratie van de routers die het netwerkverkeer tussen de datacentra coördineren de problemen hebben veroorzaakt", laat Facebook weten. "Die zorgden voor onderbrekingen in de communicatie en legden de diensten stil."

De onderliggende problemen zorgden er ook voor dat de interne systemen van het bedrijf plat lagen, waardoor het ook voor hen moeilijker was om snel met een oplossing te komen. Er moest zelfs een team fysiek naar het datacentrum in de Amerikaanse staat Californië gestuurd worden om de problemen op te lossen.

Zowel Facebook als de diensten Instagram en WhatsApp verontschuldigden zich uitvoerig voor de langdurige uitval. Volgens Facebook zijn er geen aanwijzingen dat data van gebruikers onbeschermd zijn geweest tijdens de wereldwijde storing.

(Lees verder onder de tweet)

Imagoschade

Facebook had de afgelopen weken al zware imagoschade opgelopen nadat een voormalige medewerkster een boekje had opengedaan over de onfrisse interne keuken van het bedrijf van Mark Zuckerberg. 

Dat de apps van Facebook urenlang collectief niet bereikbaar waren, heeft de aandelen van het bedrijf geen deugd gedaan. Het aandeel verloor 5,5 procent van zijn waarde.

Miljarden gebruikers

Op de website Downdetector was duidelijk te zien dat tienduizenden mensen sinds 17.44 uur gisteravond een grote storing melden met deze toepassingen. Volgens Downdetector gaat dit om "de grootste storing die ooit opgemerkt is".

Facebook heeft wereldwijd 2,8 miljard maandelijks actieve gebruikers, meer dan 1,3 miljard mensen gebruiken Messenger om berichtjes te sturen, WhatsApp telt ruim 2 miljard gebruikers en bij Instagram zijn dat er 1 miljard.

Door de problemen bij Facebook ondervonden ook talloze andere websites apps en computerspelletjes problemen, want Facebook wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om in te loggen.

Tim Verheyden: "Niet gehackt"

"Ik denk dat we Facebook moeten geloven als ze zeggen dat ze niet gehackt zijn" zegt socialemedia-expert Tim Verheyden in 'De Ochtend'. "Facebook is een heel goed beschermd bedrijf. Gegevens en data van miljarden gebruikers wil je niet zomaar op straat gooien. Hun standaarden zijn heel erg hoog."

"Het toont wel nog maar eens aan hoe dominant 1 bedrijf kan zijn in de manier waarop wij communiceren."

Beluister het gesprek met Tim Verheyden in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: