Werkbaar werk: "Laat bedrijven oplossingen op maat bedenken"

21 september 2016
Experimenteren en bedrijven en sectoren zelf oplossingen op maat laten uitwerken, daar wil federaal minister van Werk Kris Peeters op inzetten. In zijn wetsontwerp ‘Wendbaar Werkbaar Werk’ voorziet hij ook een systeem van loopbaansparen. Daarmee kan je vakantiedagen opsparen om later bijvoorbeeld iets anders te gaan studeren.

"Neem zelf je toekomst in handen", zegt minister Peeters. "Door loopbaansparen kan je zelf extra vrije tijd creëren om iets anders te gaan doen." Loonbehoud of andere vormen van financiële zekerheid als je van werk wil veranderen vindt hij een brug te ver. Je kan moeilijk een bedrijf laten betalen voor een opleiding om iets anders te gaan doen. Wel voorziet hij in zijn nieuw wetsontwerp vijf vormingsdagen per werknemer.

Eerst testen, dan eventueel veralgemenen

Peeters wil de komende tijd de ruimte bieden om te experimenteren. Op basis van die ervaringen kan eventueel gedacht worden aan algemene maatregelen. Dat is ook zo voor bijvoorbeeld de flexijobs in de horeca. Daar is zeker vraag naar. Tegelijk moet er een goed evenwicht zijn tussen dit soort en ‘meer duurzame’ jobs. Ook de financiering van sociale zekerheid moet gevrijwaard blijven.