Werken de coronavaccins ook bij kankerpatiënten?

2 april 2021
© Markus Spiske (Unsplash)
Binnenkort zijn de mensen met een risicoprofiel aan de beurt voor een vaccin. Daarbij zitten ook patiënten die voor kanker behandeld worden. Dat is een zeer specifieke groep omdat de meesten onder hen een verminderde immuniteit hebben. Kom op tegen Kanker wil daarom de patiënten een jaar lang laten volgen om te zien hoe ze reageren op het vaccin. De kans bestaat bijvoorbeeld dat ze meer dan twee dosissen nodig hebben om voldoende antistoffen aan te maken.

Er is al kleinschalig onderzoek in België waarbij een 200-tal patiënten gevolgd zijn na vaccinatie, maar nu zou het gaan om een veel grotere groep. Bovendien is met andere buitenlandse onderzoekers afgestemd waardoor de resultaten van verschillende landen vergeleken kunnen worden. Ze zoeken antwoorden op de vraag of er bepaalde kankers extra of minder gevoelig zijn voor het vaccin en wat de invloed is van het type behandeling die de patiënt krijgt.

“De resultaten zullen ook interessant zijn voor andere groepen met een verzwakt immuunsysteem”, stipt Erwin Lauwers van Kom op tegen Kanker nog aan. “Het is een unieke situatie waarbij we veel patiënten in real life situatie kunnen opvolgen. Bij de vaccinatie zelf zullen de kankerpatiënten de vraag krijgen of ze willen meestappen in de studie. Een jaar lang zullen ze dan nauwgezet opgevolgd worden.”

Beluister het gesprek met Erwin Lauwers van Kom op tegen Kanker in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'