Werken op een kasteel in Schotland

15 december 2018
Met de onderhoud van een kasteel heeft ze geen ervaring, noch met de omgang met de Britse upperclass. En toch wordt ze aangenomen.

Josephine Rombouts ontvlucht met man en kinderen Den Haag en begint een nieuw leven op een schiereiland in Schotland. Op dat schiereiland staat een kasteel, en voor dat kasteel zoekt men een housekeeper.

Details als een contract, werkuren, verloning of vakantiedagen komen tijdens het sollicitatiegesprek niet aan de orde, noch de vraag wat haar taken zullen zijn, wanneer ze moet beginnen en bij wie ze zich moet melden. De kasteelvrouw staat op en verdwijnt. Aangeworven. Dismissed. 

Keep your proper distance, is het advies dat Josephine meekrijgt. Hou afstand. Servants - want dat is ze, een bediende, een dienaar - are not meant to speak unless spoken to.

Josephine Rombouts heeft over haar jaren als housekeeper het boek Cliffrock Castle geschreven. Jaren die nog het best te omschrijven zijn als een toneelstuk zonder publiek. Downton Abbey of Pride and prejudice, maar dan in het echt.

Als bediende maak je jezelf onzichtbaar, je doet je werk in stilte. Je houdt je aan de etiquette. Ook als een van de kasteelhonden - ik ga nu heel lowerclass woorden gebruiken - in huis heeft gekakt. Hoe verwoord je dat in een briefje aan je kasteelheer? Aldus: 

Dear Sir, It seems that one of the dogs has forgotten itself. I cleaned it up. Unfortunately the smell appears to have a tendency to linger. Kind regards, Josephine.
Josephine Rombouts

Geef toe, Josephine kent haar wereld. Daarover gaat het boek, de clash tussen twee culturen: de egalitaire Nederlandse en de Britse klassemaatschappij. En over zilverpoetsen.

Zaterdag zit Josephine Rombouts aan de keukentafel.

Radio 1 Select