Werken zullen treinverkeer door Brussel in het najaar zwaar verstoren

30 juli 2019
Wie met de trein naar Brussel komt, zal in het najaar rekening moeten houden met heel wat hinder. Spoornetbeheerder Infrabel plant van half oktober tot half november werken op de Noord-Zuidverbinding, waardoor tientallen treinen per dag niet zullen kunnen rijden. Volgens De Tijd zouden daardoor tienduizenden pendelaars getroffen worden.

Infrabel werkt al jaren aan de vernieuwing van de infrastructuur in het station Brussel-Zuid. In het voorjaar van 2017 zijn de wissels en de seininrichting aan de kant van de Noord-Zuidverbinding gemoderniseerd, nu is het de beurt aan de zuidkant van het station. "De werken zijn noodzakelijk om een stipt en veilig treinverkeer te kunnen realiseren. We zitten hier immers op het drukste knooppunt van ons spoorwegnet. Via de Noord-Zuidverbinding passeert ongeveer één derde van alle reizigerstreinen", zegt Frédéric Petit van Infrabel.

Oplossingen zoeken voor reiziger

Infrabel beseft dat de hinder groot zal zijn. De capaciteit op de Noord-Zuidverbinding zal beperkt zijn. "Op dit ogenblik wordt bekeken wat de best mogelijke oplossingen zijn voor de treinreiziger", zegt Petit. "Het is niet zo dat alle piekuurtreinen zullen moeten worden afgeschaft."

Het is spoorwegmaatschappij NMBS die de dienstregeling van de treinen zal moeten aanpassen. De NMBS zegt in De Tijd dat zij maar drie maanden geleden op de hoogte zijn gebracht van de maatregel en dat ze zich koud gepakt voelt.

Volgens Petit zijn de besprekingen over de moderniseringswerken al sinds november 2017 aan de gang. "Er zijn sindsdien al verschillende werkgroepvergaderingen geweest met de collega's van de NMBS om deze situatie in kaart te brengen en om te kijken wat de impact zal zijn voor het treinverkeer. Het is de bedoeling om tot de best mogelijke oplossing te komen voor de reiziger."

TTB: "Niet de eerste miscommunicatie"

Reizigersorganisatie TreinTramBus reageert gelaten. "Het is niet de eerste keer dat er een miscommunicatie is tussen de NMBS en Infrabel", zegt Peter Thoelen van reizigersorganisatie TreinTramBus. Hij vreest dat de reiziger weer de dupe wordt van de situatie. "We vrezen dat men de reizigers niet goed zal informeren over hoe ze wel ter plaatse kunnen geraken."

Beluister het hele gesprek met Peter Thoelen van Trein Tram Bus:

Bron: vrtnws.be en De ochtend