Werkgever helpt werknemer om weer op dreef te raken

26 november 2016
Langdurig zieke werknemers activeren om geleidelijk weer aan het werk te gaan. Dat kwam afgelopen week in een stroomversnelling met nieuwe maatregelen. Bij autobedrijf d'Ieteren in Kortenberg (en Brussel), hebben ze daar niet op gewacht. Daar voeren ze al een tijd lang een positief beleid om zieken of mensen met een burnout sneller opnieuw op de werkvloer te krijgen.

Wim Gazia werkt bij autobedrijf d'Ieteren als tinter van autoruiten. De man viel meerdere keren uit. De angst om te herbeginnen was reëel, zegt Gazia, dat kan een zware dobber zijn. Bij andere bedrijven vloog hij na een poos aan de deur. Bij d'Ieteren waren er intensieve contacten met het bedrijf en dat maakte het makkelijker om weer in gang te raken. Gazia werd door de sociaal assistent zelf gecontacteerd en thuis bezocht met een voorstel voor deeltijds werk, gecombineerd met een uitkering.

Positief benaderen is de boodschap

Die methode is vrij arbeidsintensief, maar het loont, voor het welzijn van werknemer en de productiviteit voor het bedrijf, zegt sociaal assistent Erik Debackere. De kostprijs hiervoor is van geen tel, vindt ook personeelsdirecteur Dirk Joos.

Allemaal zijn ze te vinden voor de mogelijkheid om langdurig zieken te reactiveren, waarbij ze één dag per zouden werken, en daarenboven nog een tijd hun hele ziekte-uitkering kunnen behouden. Dat is één van de maatregelen van minister van volksgezondheid De Block en minister van werk Peeters.

 

Radio 1 Select