Werkgevers en bonden voeren druk op Vlaamse regering op: "Krachtig signaal nodig om economie weer te doen draaien"

15 september 2020
SERV-voorzitter Danny Van Assche (© Radio 1)
De Vlaamse regering moet op einde van de maand met een duidelijk plan komen om de economie weer op gang te trekken na de coronacrisis. Dat staat in een open brief van de Vlaamse werkgevers en vakbonden, die samenzitten in de SERV. De Septemberverklaring op 28 september moet de start vormen van de relance, klinkt het.

De lockdown, de coronacijfers die alweer de hoogte in schieten: ons land is er sociaal-economisch niet te best aan toe. Of in de woorden van de vakbonden en werkgevers, die samenzitten in de SERV: "Alle sociale en economische indicatoren staan op rood". Volgens hen staan heel wat bedrijven op de rand van het faillissement, ligt het consumentenvertrouwen laag en stijgt het risico op armoede.

Hoog tijd dus om daar antwoorden op te formuleren, vindt de SERV. De Septemberverklaring op 28 september, de jaarlijkse toespraak in het Vlaams Parlement over de beleidsprioriteiten van de de Vlaamse regering, is daar bij uitstek voor geschikt. Dan en daar willen de sociale partners horen hoe we met z'n allen uit dit dal kunnen kruipen. Zij verwachten een "krachtig signaal".

Activeren en investeren

SERV-voorzitter Danny Van Assche doet zelf ook een opgooi, in 'De Ochtend': "Je hebt een herstel van het vertrouwen nodig om ervoor te zorgen dat die economie weer gaat draaien", oppert hij. Hij wijst onder meer naar de arbeidsmarkt. "Het is van groot belang dat je de mensen die in tijdelijke werkloosheid zitten, activeert. De VDAB moet nu ook snel reageren dat we opnieuw mensen krijgen die langdurig in de werkloosheid belanden."

Tegen het einde van deze legislatuur moeten we opnieuw naar een begroting in evenwicht. Daar kunnen we nu best al een traject voor uittekenen.

De Vlaamse regering moet ook volop gaan investeren, stelt hij. "In mobiliteit, energie, overheidsgebouwen, gezondheidszorg, infrastructuur: allemaal zaken die enorm noodzakelijk zijn om de economie goed te laten draaien." Dat dat veel geld kost, beseft hij. "Die situatie mag ook niet blijven duren. Tegen het einde van deze legislatuur moeten we opnieuw naar een begroting in evenwicht. Daar kunnen we nu best al een traject voor uittekenen."

Uitgestoken hand

"De Vlaamse regering moet tijdens de Septemberverklaring heel duidelijk aantonen dat zij de leidende kracht is in Vlaanderen die die economische crisis kan aanpakken." Van Assche steekt ook de hand uit: "De sociale partners willen daar absoluut een partner in zijn, om samen met de regering akkoord te maken, de relance mogelijk te maken en uit te voeren.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'