Werkgeversorganisatie VBO wil dat "éminence grise van buiten de politiek" regeringsvorming overneemt

16 augustus 2020
Als Bart De Wever en Paul Magnette, de voorzitters van N-VA en PS, er niet in slagen om verder te onderhandelen over een nieuwe federale regering, moet een grijze eminentie in stelling komen om de regeringsvorming over te nemen. Een m/v van buiten de politiek, die geen ambities meer heeft en voor niemand een bedreiging vormt. Dat stelt werkgeversorganisatie VBO voor in "De Zondag".

Als het van Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, afhangt, onderhandelen PS en N-VA straks gewoon verder over de regeringsvorming. Onmogelijk is dat niet, denkt hij. "In elke onderhandeling komt een moment van crisis. Dan is het zaak om na het drama weer te dedramatiseren."

Dat kan, vermoedt Timmermans. "De Wever en Magnette moeten nu suggesties doen aan de anderen om zo de gesprekken weer op te starten.

Maar als dat niet lukt? Dan moet er maar buiten de politiek gekeken worden. Timmermans stelt voor dat een éminence grise - namen wil hij niet noemen - het overneemt en inhoudelijke voorstellen formuleert, in samenspraak met de partijen, maar ook met de Nationale Bank, het Planbureau, de werkgevers en vakbonden.

"Iemand zonder politieke ambitie, die de mogelijke coalitiepartners een spiegel kan voorhouden - op economisch, socio-economisch, digitaal en klimatologisch vlak. Dat is wat we nu op korte termijn nodig hebben. Dan kan daarrond eventueel een coalitie ontstaan. Partijen die willen meedoen moeten dan ja zeggen, en de anderen kunnen afhaken."

Vervroegde verkiezingen?

Eén optie, noemt Timmermans niét: vervroegde verkiezingen. Dat is dan ook het scenario dat hij absoluut wil vermijden, omdat daar in tijden van nijpende economische problemen simpelweg geen tijd voor is.

"Na verkiezingen krijg je weer dezelfde problemen, en misschien nog erger. Bovendien moet je dan in volle coronacrisis een campagne van weken of zelfs maanden organiseren, met misschien nog een tweede of een derde golf er bovenop. Als je de chaos wil organiseren, moet je dat vooral doen."

Luister naar Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, in De ochtend:

bron: vrtnws.be en De ochtend