Werkloos tijdens corona: “Ik stel mij volledig beschikbaar en dan zeggen ze dat ik niet ‘dynamisch’ genoeg ben”

10 juni 2020
Nathalie getuigt anoniem in 'Achter De Feiten'
Nathalie is 44 jaar en ondertussen 6 jaar werkloos. Nochtans ontbreekt het haar niet aan motivatie, ook tijdens de lockdown bleef ze solliciteren. Ze deed haar verhaal, anoniem, in 'Achter De Feiten'.

Nathalie is 44 jaar en ondertussen 6 jaar werkloos. Nils Moortgat is haar loopbaanbegeleider, hij werkt bij Groep INTRO, dit is een VZW die mensen helpt met het zoeken naar een job. Nils heeft Nathalie gevraagd om haar verhaal te delen op de radio.

Aan motivatie ontbreekt het haar alleszins niet, ook tijdens de lockdown bleef ze verder solliciteren. Ze merkte dat supermarkten heel dringend winkelmedewerkers zochten, ze stelde zich onmiddellijk beschikbaar, maar al snel loopt ze tegen heel wat barrières aan.

Men zocht dringend winkelmedewerkers, ik stel mij beschikbaar, maar dan komen ze met allerhande ‘screenings’ af en het excuus dat ik niet ‘dynamisch’ genoeg ben.
Nathalie

Ook voor Nils, haar loopbaanbegeleider, zijn zo een zaken heel frustrerend, hij merkt een algemeen ongeduld bij bedrijven om echt tijd te investeren in mensen.

Werkgevers hebben minder geduld, zeker nu er nog meer mensen werkzoekend zullen worden. Wat ik vraag: kijk ook naar de mens achter de CV.
Nils Moortgat

Nathalie beseft heel goed dat met de coronacrisis de concurrentie om een job te vinden nog groter zal worden. In het begin van haar periode als werkzoekende zat ze vaak in zak en as toen de afwijzingen elkaar opvolgen, ze huilde vaak. Ondertussen doet ze dat niet meer, ze wil niet bij de pakken blijven zitten.

“Mijn zelfvertrouwen gaat enorm naar beneden, maar ik ben een optimist, mijn glas is altijd halfvol", besluit ze.

Herbeluister

Herbeluister hieronder de integrale uitzending, waarin we heel wat getuigenissen verzamelden. Ook Tim Devries met een hoogopgeleid profiel ondervindt moeilijkheden en Gigi merkt dat haar Nederlandse afkomst vaak als een dreiging aanzien wordt:

Lees ook: