Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Bij Debecker

"Sommige jongeren met een migratie-achtergrond kruipen te snel in slachtofferrol"

wo 23 jan. - 9:51

Het is een straffe uitspraak van Younes El Haddaji, maar hij is ervan overtuigd dat jongeren met een migratie-achtergrond zich te vaak verschuilen achter discriminatie. Al ontkent hij niet dat discriminatie en racisme nog steeds aanwezig zijn.
"Stop jezelf niet in de slachtofferrol!"

Heel wat jongeren met andere roots steken het feit dat ze geen kansen krijgen te snel op racisme, dat zegt student met Marokkaanse roots Younes El Haddaji. Maar zijn uitspraak wordt al snel genuanceerd door Sihame El Kaouakibi van Wanna Work, een recruteringsbureau uit Antwerpen.

Weg uit Brussel

"Ik dacht vroeger hetzelfde als Younes", zegt ze. "Tot ik besefte dat ik echt wel alle factoren in mijn voordeel had en dat niet bij iedereen het geval is."

(lees verder onder de foto)

Ook Younes geeft toe dat hij het geluk heeft gehad dat zijn ouders hem bijvoorbeeld uit Brussel hebben weggehaald, "omdat het hun grootste nachtmerrie was dat hun zoon daar zou opgroeien", maar hij blijft er toch bij dat jongeren hun kansen zelf meer moeten afdwingen.

Beluister het interview met Younes:

Professor arbeidseconomie aan de UGent, Stijn Baert liet ook zijn licht schijnen over de uitspraken van Younes. Hij deed al meerdere malen onderzoek naar ethnische discriminatie op de arbeidsmarkt. Uit zijn herhaaldelijk gevoerd onderzoek blijkt nog steeds dat mensen met een migratie-actergrond 30% minder kans hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek dan mensen met een Vlaamse naam. Het zijn vooral mensen met Turkse roots die worden gediscrimineerd.

Vrijwilligerswerk

"Wel opvallend is dat die discriminatie verdwijnt als je veel werkervaring kan voorleggen", zegt Stijn Baert. "Ook vrijwilligerswerk op je CV kunnen zetten helpt om werkgevers te overtuigen, want dat toont aan dat je je niet achter discriminatie verschuilt en zelfs gratis (als vrijwilliger) wil werken", vult hij aan. Voor knelpuntberoepen blijkt er dan weer geen discriminatie te zijn.

Slachtofferrol

SLM-rapper en theatermaker Said Boumazoughe is het resoluut oneens met wat Younes zegt. Hij schreef het nummer 'Ewa ja' over discriminatie en het gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt. "Er moeten eerst kansen zijn vooraleer je ze kan grijpen, maar die zijn er niet voor migrantenjongeren", zegt hij kordaat. "Ik begin te koken als ik het woord slachtofferrol hoor! Ik heb mijn kansen moeten afdwingen om iets te bereiken en heb 10 'nee's' gekregen voor ik ergens een 'ja' kreeg."

Beluister het pleidooi van Saïd Boumazoughe:

Sihame El Kaouakibi van Wanna Work zegt dat er nog wel wat werk aan de winkel is: "Met Wanna Work koppelen wij jong talent met een migratie-achtergrond aan werkgevers, want die twee kennen elkaar niet genoeg", zegt zij. "Heel wat diverse, getalenteerde jongeren hebben diploma's en skills, maar weten niet via welke kanalen ze de juiste bedrijven kunnen vinden."

De markt van morgen wordt mee bepaald door de houding van migranten vandaag.

— Stijn Baert

David tegen Goliath

"Maar het is wel zoals Saïd zegt: het is altijd David tegen Goliath, want je kan je kleur of ethniciteit (of zelfs je gender) niet gaan verstoppen en daardoor starten migrantenjongeren veelal met een achterstand. Toch mogen jongeren ook niet opgeven. Het is iets dat van twee kanten moet komen: werkgevers en jongeren moeten allebei moeite doen."

Dat laatste beaamt ook Stijn Baert: "De markt van morgen wordt mee bepaald door de houding van migranten vandaag."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet