Wetenschappers creëren wormgat!

8 september 2015

In sciencefiction zijn wormgaten - kosmische tunnels die twee afgelegen plekken van het universum verbinden en zo een binnenweg vormen - een populair thema. Je kan er binnen het bestek van een mensenleven lichtjaren mee afleggen en door de tijd reizen.

Volgens Einsteins algemene relativiteitstheorie zijn die ruimtetijdbruggen theoretisch mogelijk, maar u weet dat tussen droom en werkelijkheid wetten en praktische bezwaren liggen. Zoals het ontbreken van de technologie om voldoende zwaartekrachtenergie op te wekken.

Het geval wil nu dat wetenschappers van de Universitait Autònoma de Barcelona er toch in geslaagd zijn om een wormgat voor magnetische velden te creëren. Om het simpel te houden: daarmee kan een magnetisch veld via een extra dimensie ongezien van het ene naar het andere punt worden getransporteerd.

Dat mag dan niet zo spectaculair zijn als de gravitatie-wormgaten uit de sciencefiction, maar wetenschappelijk gezien is dat ràzend interessant. Als u ons niet geloof, neem het dan van onze favoriete Nerdlander aan.