Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"De corona-aanpak was het enige waarover de regering het eens was, dat is nu veranderd"

ma 22 nov. - 10:27

PS-voorzitter Paul Magnette verkiest zijn rol aan de zijlijn, en zijn invloed van daaruit aan de regeringstafel. Dat is gebleken bij de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. En dat is niet het enige wat Wetstraatjournalist Ivan De Vadder afgelopen week heeft vastgesteld. De bestaande ideologische tegenstellingen in de schoot van de federale regering komen nu ook voor het eerst bovendrijven bij de aanpak van de coronapandemie.
©Nicolas Maeterlinck (Belga)

Die lange vergadering

De beslissing van de federale regering om het zorgpersoneel te verplichten zich te vaccineren, is vooral in Franstalig België hard aangekomen. Getuige daarvan de stakingsaanzeggingen bij twee socialistische centrales voor de Brusselse ziekenhuizen. Door de lagere vaccinatiegraad daar - en in Wallonië - zouden de gevolgen van de eventuele ontslagen bij het zorgpersoneel, als gevolg van de weigering om zich te laten vaccineren, heel ingrijpend kunnen zijn voor de zorgsector.

Vandaar de sociale onrust in de sector. Vandaar ook de steun van leden van het zorgpersoneel voor de betoging van gisteren tegen de coronamaatregelen van de regering. Vandaar ook dat de grootste partij van de regering, de PS, op haar gegeven woord moest terugkomen.

Het idee om het zorgpersoneel dat zich niet wil laten vaccineren te ontslaan, werd aangepast. Naast de mogelijkheid van ontslag, heeft de PS nu ook de mogelijkheid van een schorsing bekomen, met behoud van contract, zodat werknemer en werkgever verbonden blijven, en dat contract later opnieuw kan geactiveerd worden.

Het feit dat de kern van de regering, voor die nuancering, een vergadering van meer dan 12 uur veil had, geeft aan hoe belangrijk die eis was voor de PS. Het noopte Paul Magnette er zelfs toe om als (PS-)partijvoorzitter tussen te komen in het werk van de regering, en de eigen vicepremier Pierre-Yves Dermagne opzij te duwen.

De corona-aanpak is een politieke steen des aanstoots geworden

Een ander gevolg van die lange vergadering is dat nu ook de corona-aanpak een politieke steen des aanstoots is geworden binnen de federale regering. Tot nu toe werkte die regering bij de aanpak van de pandemie in een relatieve eenheid, vooral door het duo Frank Vandenbroucke-Alexander De Croo.

Als er al wrijvingen waren, dan waren die met de deelstaatregeringen. De bestaande ideologische tegenstellingen in de schoot van de federale regering werden uitsluitend blootgelegd bij de discussies over de arbeidsmarkt, de pensioenen en het loonakkoord. Maar dus voortaan ook bij de aanpak van de coronapandemie.

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws en 'De ochtend'

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet