Wetstraatwatcher Marc Van de Looverbosch: "Toestand is ernstig en hopeloos, noodregering mogelijk oplossing"

22 december 2019
België heeft al een jaar geen federale regering met volle bevoegdheden meer. Volgens afscheidnemend Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch is de toestand "ernstig en hopeloos". Hij ziet een mogelijke oplossing in een noodregering of interimregering. Dat heeft hij gezegd in gesprekken in "De zevende dag" en "De ochtend" op Radio 1.

Van de Looverbosch heeft er een lange carrière als Wetstraatjournalist bij de VRT opzitten en gaat nu met pensioen. Hij heeft verschillende politieke crisissen van dichtbij meegemaakt. Op dit moment is hij eerder pessimistisch wanneer hem gevraagd wordt wanneer we witte rook over een nieuwe federale regering mogen verwachten.

De huidige informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) proberen momenteel een federale regering op de been te brengen door te vertrekken vanuit "het pragmatische midden", de "centrale" oranje-blauwe as.

"Oranje-blauw, de liberale en de christendemocratische familie samen, dat is in 2007 ook al eens geprobeerd door Yves Leterme", brengt Van de Looverbosch in herinnering. "Het lijkt wel een lego-spel nu, je moet er altijd blokken bijzetten, want die families samen hebben geen meerderheid meer. En dan kom je altijd uit bij hetzelfde vraagstuk: het blokje van N-VA komt erbij aan Vlaamse kant en het blokje PS aan Franstalige. En dan kom je opnieuw uit bij de paars-gele constructie. Nee, ik zie niet in waarom ze toch een akkoord zouden kunnen bereiken."

Het alternatief hiervoor is paars of een regenboogachtige constructie, zegt Van de Looverbosch. "En het verschil tussen paars-groen toen en nu is dat er toen (1999-2003) een project en een visie was op hoe de samenleving er moest uitzien. Wat is het project nu? Daar ben ik heel benieuwd naar. "

Toestand is "ernstig en hopeloos": "Er is een soort van schimmenspel bezig"

Van de Looverbosch bestempelt de huidige toestand in "De ochtend" op Radio 1 "ernstig en hopeloos". "Er is een soort van schimmenspel bezig. Als je wil weten wat er achter de schermen gebeurt, moet je een jaar of 5 wachten. Dan zullen er hopelijk mensen de waarheid willen vertellen over de huidige situatie. De uitdaging voor de Wetstraatjournalisten nu is om de mist opzij te duwen en uit te zoeken: wat is er aan de hand? De informateurs moeten de eindejaarsperiode proberen te overbruggen. Het echte werk zal pas herstarten in januari."

Nieuwe verkiezingen zijn volgens Van de Looverbosch geen goede oplossing om uit de huidige impasse te geraken. "Na nieuwe verkiezingen zou het niet makkelijker worden, integendeel", zei hij in "De zevende dag".

Van de Looverbosch voelt op dit moment het meest voor een noodregering of interimregering, die zich kan buigen over de dringende dossiers. "In deze periode van socio-economische druk en brexit kan dat een regering zijn met een klein programma. Zo kunnen ze verder werken en daarnaast proberen een deftige regering te vormen."

Marc Van de Looverbosch gaat met pensioen. Op VRT NU kun je de twee seizoenen van "Wissel van de macht" herbekijken, de Canvasreeks waarin de Wetstraatjournalist politieke kopstukken interviewt over een aantal ingrijpende politieke momenten en evoluties van de voorbije 20 jaar.

Beluister het volledige gesprek met Marc Van de Looverbosch in "De ochtend":

Bron: vrtnws.be en De ochtend