"Moeten ons voorbereiden op het slechtste"

17 januari 2017
Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is bezorgd over de toekomst van de Oosterweelverbinding in Antwerpen. "We moeten ons voorbereiden op het slechtste", zegt hij nadat twee adviezen van de auditeurs bij de Raad van State (RvS) een bom onder de bouw gelegd hebben. De RvS moet wel nog een uitspraak ten gronde doen.

De auditeurs van de Raad van State hebben in hun adviezen fundamentele kritiek op de procedure waarmee het milieueffectenrapport voor de Oosterweelverbinding tot stand is gekomen. Volgens hen is een alternatief tracé -het meccanotracé- onvoldoende onderzocht. De Raad van State moet nog een uitspraak ten gronde doen, maar als de adviezen gevolgd worden, zet dat het hele Oosterweelproject op de helling.

Minister van Mobiliteit Ben Weyts is alvast bezorgd. "Ik wil enerzijds de uitspraak ten gronde afwachten, maar ga anderzijds ook met collega Joke Schauvliege (CD&V) bekijken wat de alternatieven zijn op het gebied van de ruimtelijke ordening", zegt hij aan De Ochtend. "We moeten ons voorbereiden op het slechtste geval. We moeten alternatieve scenario's hebben die hierop een antwoord kunnen bieden."

De adviezen hebben het potentieel om een bom te leggen onder de hele Oosterweelverbinding. "Als de Raad van State het advies van de auditeur volgt dan slaat dat ons jaren terug", benadrukt Weyts. "We hebben geen alternatief en dan verliest iedereen." De minister onderlijnt dat ook de actiegroepen in dat geval verliezen, omdat ook hun tracés volgens het advies niet zouden kunnen worden gevolgd.

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select