Weyts: "Je kan met geloofs­gemeenschappen dialoog organiseren, maar zij beslissen niet"

30 maart 2017
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) betreurt de reactie van de Moslimexecutieve, die het akkoord over onverdoofd slachten verwerpt, maar brengt er ook begrip voor op. "Je kan met middenveldorganisaties of geloofsgemeenschappen wel een dialoog organiseren maar zij beslissen niet. Finaal beslissen wij." Hij benadrukt dan ook dat de beslissing verdergezet wordt. "We gaan in alle sereniteit door met het invoeren van de regels", vertelt hij in "Van Gils en gasten".

Het politiek akkoord over onverdoofd slachten vandaag kwam als een verrassing. De meerderheidspartijen waren het eens geraakt, en er klonk lof vanop de bank van oppositiepartijen én dierenrechtenorganisaties. Maar zowel vanuit de hoek van de Moslimexecutieve als vanuit joodse hoek wordt het akkoord nu verworpen. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts reageert nu op die afwijzing. 

"Ik betreur de reactie, maar ik heb er wel begrip voor. Het is natuurlijk niet eenvoudig als men van de ene dag op de andere zegt: "Al die riten en tradities die je al 100 jaar toegepast, dat is gedaan vanaf 1 januari 2019." Voor ons zou hetzelfde gelden. Anderzijds hebben we een dialoog op gang gebracht, die nu afgerond is, en vervolgens heb je daadkracht. Wij - als politici - nemen beslissingen, wij zijn daar voor verkozen."

"Regels moeten gerespecteerd worden door iedereen, ongeacht persoon of geloof"

Concreet benadrukt de minister dat er doorgegaan wordt met de beslissing. "Met alle respect en met alle sereniteit gaan we door. We zullen die regels uitvaardigen en die gelden natuurlijk voor iedereen. Ik weet ook wel dat er bij de Moslimexecutieve respect is voor de democratische rechtstaat. Als het parlement regels aanneemt, dan moeten die gerespecteerd worden door iedereen, ongeacht de persoon, ongeacht het geloof. Punt andere lijn."

"Je kan met middenveldorganisaties of geloofsgemeenschappen wel een dialoog organiseren maar zij beslissen niet. Finaal beslissen wij. Dat is de democratie. Ik ben verkozen om namens het volk beslissingen te nemen. En ik doe dat ook. Je zorgt natuurlijk voor respect en sereniteit, dus organiseer je vooraf een dialoog, maar finaal neem je wel een beslissing."

"Wetten in dit land primeren op alle religieuze regels"

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) benadrukt dat het parlement zal doorgaan met de beslissing, ondanks de verwerping van de Moslimexecutieve. 

"Zij hebben zich gebaseerd op een advies van de raad van theologen uit 2010. Ik hoop dat ook daar de geesten evolueren. Ik denk dat we verder in dialoog moeten gaan, ook met de joodse gemeenschap. Maar in elk geval moeten we de mensen in Vlaanderen heel rustig duidelijk maken - dat is ook deel van de inburgeringscursus - dat de wetten in dit land primeren op alle religieuze regels. Het is een stap vooruit inzake dierenwelzijn, mét respect voor de godsdienst. Ik vind het jammer dat er nu zo gereageerd wordt, maar ik denk dat er verder gepraat moet worden."

Bron: deredactie.be