Whitney in Wonderland: 'We love throwing songs away'

2 september 2019
Er is meer Whitney dan Houston alleen! Whitney is namelijk ook de naam van een band uit Chicago, die zopas een tweede meesterwerkje 'Forever Turned Around' uitbracht.

In 2016 debuteerde Whtiney (het duo Julien Ehrlich en Max Kakacek) met 'Light Upon The Lake', een plaat die met recensenten-sterren overladen werd en hoog in alle eindejaarslijstjes eindigde. Die plaat staat vol met nagenoeg perfecte popsongs, hoewel ze muzikaal eerder aan folk, americana, country en soul refereert. Ook inhoudelijk was Whitney vernieuwend, omdat ze de liedjes hebben geschreven vanuit het oogpunt van een eenzame singer-songwriter met een alcoholprobleem. Dat lijkt misschien zwaar, maar de liedjes klonken toch licht en dromerig.

Een serieuze tour de force dus, en er hing dan ook veel druk rond de opvolger. Die is er nu, 'Forever Turned Around'. En die lijkt alle verwachtingen moeiteloos in te lossen. De heren van Whtiney hebben zich niet laten opjagen, zijn niet van stijl of toon veranderd, ze blijven laidback klinken en de meest heerlijke melodieën bedenken.

Wonderland ging met Whitney over die tweede plaat praten. Blijkt dat de eerste single, Giving Up, het lid was dat de aanzet voor deze plaat heeft gegeven. In tegenstelling tot hun debuut, dat over een gebroken relatie ging, bezingen Julien en Max op dit tweede album een standvastig huwelijk, en alle aspecten daarvan, de fijne maar ook de moeilijker kanten. Neil Young is daarbij een lichtend voorbeeld. Ze wilden net als hij liedjes maken die inhoudelijk ergens op slaan, en die overeind blijven in een sober arrangement.

Radio 1 Select