Wie is de jongeman die 17 mensen doodde op een middelbare school in Florida?

15 februari 2018
In de Amerikaanse staat Florida heeft een jongeman 17 mensen gedood bij een schietpartij op een middelbare school. De schutter van 19 ging met een halfautomatisch machinegeweer te werk, maar kon zonder verzet opgepakt worden. Het gaat om een oud-leerling die om disciplinaire redenen van school werd gestuurd. Hij zou vorig jaar mede-leerlingen bedreigd hebben.

Bij de schietpartij in de Marjory Stoneman Douglas-school in Broward County kwamen 12 mensen om in de school, 3 buiten de school en 2 slachtoffers stierven aan hun verwondingen in het ziekenhuis. Over het aantal gewonden is voorlopig nog niets bekendgemaakt.

In eerste instantie hadden de leerlingen en de medewerkers van de school niet door wat er gaande was toen het brandalarm afging. Eerder op de dag was er al brandoefening geweest, waardoor de meeste aanwezigen dachten dat het opnieuw een vals alarm was. Het draaide uiteindelijk uit op chaos.

Op de campus van Marjory Stoneman Douglas lopen maar liefst 3.000 tieners school. Een deel vluchtte naar buiten, een ander deel verschool zich 45 minuten lang in de klassen onder banken en in kasten.

Dader stelde "verontrustend gedrag" op internet

Een uur na de schietpartij kon de schutter op de campus opgepakt worden. Hij mengde zich onder de vluchtende massa, wellicht in de hoop onopgemerkt te kunnen ontsnappen. Bij zijn arrestatie verzette hij zich evenwel niet. De dader is een jongeman van 19, Nikolas C.. Hij is een oud-leerling die om disciplinaire redenen van school werd gestuurd.

De politie startte meteen een onderzoek naar onder meer zijn gedrag op het internet. "We hebben de websites bekeken die hij bezocht en zijn profiel op sociale media nagegaan. Het is verontrustend", klinkt het. Zo zou hij een foto op Instagram hebben gezet waarop hij poseert met een wapen bij zijn gezicht.

Een wiskundeleraar van de school zegt in de Miami Herald dat de dader vorig jaar mede-leerlingen had bedreigd, en hij dus al als een potentieel gevaar werd aanzien. Zo mocht hij de terreinen niet betreden met een rugzak op. Leerlingen die de verdachte kennen spreken over een "rare jongen die vaak alleen was". De burgemeester van Broward County laat aan zender CNN weten dat de schutter in behandeling was in een kliniek, maar al een jaar had afgehaakt.

Volgens de antiwapengroepering Everytown for Gun Safety is dit het 18e schietincident op een Amerikaanse school van dit jaar. Bij die telling zijn ook zelfmoorden en incidenten, waarbij geen doden of gewonden vielen, meegerekend.

Bron: vrtnws.be