"Wie denkt dat je zonder 40-plussers in de politiek wereldproblemen krachtdadiger zal oplossen die dwaalt fataal"

13 november 2019
De Morgen-journalist Joël De Ceulaer is nog nét een babyboomer (geboren op 15 december 1964) en kreeg op Twitter ook al enkele keren de reactie 'OK Boomer' , waarop hij vervolgens zelf reageerde met een meme van een geeuwend gezicht. De Ceulaer heeft het niet echt begrepen op generatiedenken en vertelt in 'De Wereld van Sofie' waarom 'OK Boomer' hem verveelt.

“Wij leven in een tijd waarin mensen niet beoordeeld dienen te worden op eigenschappen waar ze niets aan kunnen doen. We aanvaarden niet langer dat we mensen aanspreken op hun etnische afkomst of op hun geslacht. Dan moeten we ook allemaal zo liberaal zijn om mensen niet aan te spreken op hun leeftijd" zegt Joël De Ceulaer.

"Je moet consequent zijn. Ik vind het flauw en onaanvaardbaar dat Anuna De Wever of Greta Thunberg worden aangesproken op hun leeftijd of hun geslacht, laten we dat dan ook niet doen met mensen die toevallig op een ander tijdstip geboren zijn of een ander geslacht hebben. Laten we elkaar bestrijden met argumenten en niet met eigenschappen die aan de houders van die argumenten kleven."

Voelen jongeren die 'OK Boomer' gebruiken zich niet vooral onbegrepen
“In een democratie voelt iedereen zich bijna permanent een beetje onbegrepen, omdat het beleid nu eenmaal de vertaling is van een stembusuitslag die nooit helemaal aansluit bij jouw individuele voorkeur. Dries van Langenhove behoort tot dezelfde generatie als Anuna De Wever maar heeft andere zorgen en zal zich ook onbegroepen voelen. Niet begrepen worden is in een democratie zo’n beetje de ‘default position’.
Een gedachte-experiment: stel, we verwijderen alle 40-plussers uit de politiek en vervolgens ontnemen we alle 40-plussers het stemrecht. Wie denkt dat er dan ook maar één wereldprobleem sneller zal worden opgelost die dwaalt fataal. Twintigers zullen het klimaatprobleem echt niet krachtdadiger oplossen. Het is ook niet zo dat jongeren helemaal niet gehoord worden, vanaf 18 heb je bij ons stemrecht."

“Ik vind dat verschillen tussen generaties overschat worden. We hebben hoogstens andere referentiekaders: ik heb de val van de Muur nog meegemaakt, millennials niet. Ik moet dan altijd aan wijlen Wiel Elbersen denken, bladenmaker van zowel Libelle als Flair. Die zei ‘sociaal-demografische factoren zijn niet zo relevant. Je hebt vrouwen van 50 die Flair kopen, en Libellelezers van 20.' Ook de klimaatjongeren vormen maar een select deel van de van ‘de jeugd van tegenwoordig.’ “

Lees ook: