"Wie dit jaar geen enkele fout maakt, krijgt onmiddellijk zijn ontslag"

12 september 2016
“Mensen mogen fouten maken”, vindt bedrijfsleider Joost Callens. In zijn bedrijf kunnen dan ook mensen met een beperking terecht.

Deze week bestaat het bedrijf Durabrik 50 jaar. Daarom was CEO Joost Callens vandaag de centrale gast van Annemie Peeters. In “De Bende van Annemie” uitte hij zijn bezorgdheid over zijn jongste zoon, die een mentale beperking heeft.

“Ooit komt er een tijd dat ik er niet meer ben, en daar maak ik me zorgen over” vertelde Callens. “Mijn vrouw en ik liggen er dagelijks wakker van”. Hij hoopt dat zijn andere zonen hun jongere broer zullen steunen, maar hij wil de verantwoordelijkheid ook niet in hun schoenen duwen.

Mensen met een beperking een mooie toekomst bieden, ligt Callens dan ook nauw aan hart. Zo stelt hij in zijn eigen bedrijf stageplaatsen voor hen ter beschikking. En die stageplaatsen hebben ook een positief effect op de eigen werknemers. “Het creëert een mooie sfeer, en het maakt mensen minder kritisch. Ze beseffen dat je het werk ook op een andere manier kan aanpakken.” Eén van de meisjes die stage bij hem liep, kan nu ook halftijds in Durabrik aan de slag.

Mensen met een beperking helpen je ook relativeren. Misschien moeten we maar wat minder kritisch zijn, vindt Callens. “Mensen mogen fouten maken. We kunnen maar leren uit onze fouten”.

Ik heb ooit in een Nieuwjaarsspeech gezegd: wie dit jaar geen enkele fout maakt, krijgt onmiddellijk zijn ontslag.

Al zal een scheve muur in Durabrik toch wel rechtgezet worden ;-)

Deze week start het project Toontjeshuis. Dat biedt een systeem van woningen waar mensen zelfstandig in een groep van 12-15 kunnen samenwonen. Ze krijgen zorg en begeleiding.

Beluister hieronder het volledige interview.