Wie is er bang voor 5G?

14 september 2017
Moeten we bang zijn voor 5G? Meer dan 180 wetenschappers en dokters, uit 35 verschillende landen vinden alvast van wel. In een open brief aan de Europese Commissie vragen ze om geen nieuwe 5G-antennes te zetten. Oncoloog Jaak Janssens is er wél gerust in. Dat vertelde hij in “Nieuwe Feiten”.

“De open brief is een waarschuwing die tien jaar geleden al geformuleerd is” zegt Janssens (voorzitter van de European Cancer Prevention Organisation). Daarin wordt de bezorgdheid geuit over iets artificieels in ons leven (de gsm/smartphone) waar stralen inzitten. Men is bang dat daar misschien wel kanker van kan komen.

In ieder geval krijgen we in de toekomst nog meer straling op ons bord. Want 5G is bedoeld om nog grotere hoeveelheden data, met een nog grotere snelheid, door de lucht te sturen. Maar dat maakt Janssens alvast niet bang: “We leven al in een ether waarin enorm veel straling is”. Denk bijvoorbeeld aan radiogolven of het leger. "Straling heeft altijd bestaan". Bovendien baseren de ondertekenaars zich niet op nieuwe studies. Hij vervolgt:

De bezorgdheid is er vooral voor kinderen. Omdat ze nog groeiende hersenen hebben. Als er een effect is, gaat dat vooral bij kinderen een rol kunnen spelen. Maar dit is een vermoeden.

"Er zijn geen studies die aantonen dat die straling die uit onze mobiele telefoon schadelijk is” gaat Janssens verder. Maar omgekeerd zijn er ook geen studies die aantonen dat het niet schadelijk is! En net daarom is de bezorgdheid er. “Die bezorgdheid kan terecht zijn. Maar ook niet terecht".

Maar waarom is het zo moeilijk om te onderzoeken of iets schadelijk is of niet? “Kanker ontstaat vaak pas 15 à 20 jaar na de schadelijke invloed. Men kan moeilijk de industrie laten stilleggen om eerst het effect op te meten” zegt Janssens. “Bovendien kan je het effect ook niet bestuderen als we de gsm zouden verbannen”.

En hoe denkt Janssens er zélf over? “We gebruiken massaal onze telefoon. Toch zijn bepaalde soorten kankers, zoals de hersenkanker of gehoorkanker, niet zichtbaar in de kankerstatistieken” is zijn antwoord. Hij is er dus gerust in.

Voorlopig is er geen enkel signaal dat ons zou moeten bangmaken.

Beluister hieronder het integrale interview: