Wie financiert Itinera?

12 september 2011

Volgens Dirk Van der Maelen is de 'onafhankelijke denktank' Itinera overduidelijk een neo-liberale lobbymachine. De media zouden er dus goed aan doen Itinera ook alsdusdanig te introduceren. "Laat Itinera niet langer krampachtig de 'neutrale' of de 'onafhankelijke' uithangen, het schaadt het algemeen belang. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt, geldt het gezegde. In dit geval is het misschien , ... ". Enfin, leest u hier verder wat de sp-a fractieleider in De Standaard kwijt wou over de financiering en de culinaire voorkeur van Itinera.


Toen wij nog Feiten en Fillet heetten hebben we bij de directeur van Itinera eens geïnformeerd naar de financiering van zijn denktank. Omdat Lieven Verstraete toen in Terzake "Van de liberale onafhankelijke denktank Itinera" had gezegd toen hij Marc De Vos introduceerde. En hij daar na het gesprek "Marc De Vos van de onafhankelijke, ik moet het goed zeggen, onafhankelijke denktank Itinera" van maakte.

Vraag en antwoord hebben de radio niet gehaald, en Koen blogde daar toen over: "Dat leverde dus niks op, het onderwerp belandde in de redactionele vuilbak. Voorlopig. Want het Itinera Institute is op zijn website inderdaad volkomen transparant. 'Volledige onafhankelijkheid - structureel en financieel - van politieke partijen, professionele organisaties en de overheid', staat er. Zo. Nu weten we wie hen niét betaalt. Maar, meneer De Vos, dat was de vraag niet. We willen weten wie jullie wél betaalt. En hoe jullie erin slagen onafhankelijk te blijven van die weldoeners. Met dertig zijn ze, die schenkers, dat staat ook nog op de website. Dat moeten bedrijven zijn en goedboerende individuen. We zijn er alleen maar nieuwsgieriger naar geworden."

En nieuwsgierigheid wordt - door de bank genomen (sorry!) - beloond.

Radio 1 Select