Wie gaat het vakantiegeld van tijdelijk werklozen betalen?

11 juni 2020
© Andreas Breitling (via Pixabay.com)
Bij het begin van de coronacrisis werd er beslist dat werknemers tóch vakantiegeld krijgen voor dagen dat ze niet gewerkt hebben. Normaal is dat niet zo, maar het idee was om zo de koopkracht van de werknemers te beschermen.Maar nu veel mensen langer thuis zaten dan gedacht, loopt de factuur voor de bedrijven fors op. Monica De Jonghe van het VBO waarschuwt in 'De Ochtend' dat ze die factuur niet aankunnen.

De bedrijven in ons land vragen dat de federale overheid het vakantiegeld betaalt van wie tijdelijk werkloos is. Dat schrijft 'De Tijd'. Bij het begin van de coronacrisis is beslist dat ook tijdelijk werklozen vakantiegeld moeten krijgen voor de dagen die ze niet gewerkt hebben, om zo de koopkracht van de werknemers te beschermen. Normaal wordt dat enkel berekend op basis van de effectief gewerkte dagen.

Maar heel wat mensen zitten nu langer thuis dan eerst gedacht, en dus loopt de factuur al op tot zeker 500 miljoen euro. Dat kunnen onze bedrijven niet aan. "We zitten in een heel uitzonderlijke situatie, waarin veel bedrijven dicht moesten door de coronacrisis" zegt Monica De Jonghe van het Verbond van Belgische Ondernemingen. "Als die bedrijven volgend jaar nog een zware factuur gepresenteerd krijgen, op een moment dat de economie nog niet ten volle hernomen zal zijn, dan komt dit hard aan."

De federale regering heeft op dit moment echter al een begrotingstekort van tientallen miljarden euro's. "Deze factuur gaat om een éénmalig bedrag," reageert De Jonghe. "Het lijkt me niet meer dan logisch dat de overheid deze draagt."

Beluister het gesprek met Monica De Jonghe in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select