Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Wie geven we de titel held en waarom?

wo 23 okt. - 10:00

Deze week overleed Marieke Vervoort. Onze bekendste rolstoelatlete koos voor euthanasie, toen de pijn haar leven steeds meer begon te overheersen. Een indrukwekkend persoon, die zo lang is blijven gaan en gaan en gaan, ondanks alle tegenslag, die haar ziekte - ze had een zeldzame spierziekte, met zich meebracht. Dat wekt ontzag bij heel wat mensen, als je kijkt naar de enorme stroom aan reacties die er kwam na haar overlijden. Marieke Vervoort was een heldin. Wie geven we de titel held?
helden

Gisteren besloten duizenden mensen het rouwregister voor Marieke Vervoort te tekenen, een aantal onder hen vertellen waarom Wielemie voor hen een echte heldin is.

Cultuursocioloog Walter Weyns  legt uit waaraan Marieke Vervoort haar heldenstatus ontleent. Wat maakt een held tot een held.

30 jaar geleden offerde piloot Pieter Demuynck zichzelf op door zijn vliegtuig niet te laten neerstorten op het dorpje Les Awirs. Hij koos ervoor om niet zichzelf maar wel een heel dorp te redden. Een echte held dus. Ward Bogaert ging naar de herdenking van Demuyncks heldendaad.

 Na drie jaar en zeven maanden zoeken, en dankzij 'Make Belgium Great Again', vond de Indiase stewardess Nidhi Chaphekar eindelijk de man die haar gered had bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem. Securitas-medewerker Luc Lowel noemt zichzelf nochtans géén superheld.

Hoe word je er een held? Je kan jarenlang strijden voor een goede zaak, je nek uitsteken voor anderen, opofferingen doen voor het hogere goed... maar soms kan één dag, één moment en één beslissing van jou een held maken. Dat ging zo bij Albert en Jango Zoons. Vader en zoon. Twee helden vertelden hun verhaal aan Brecht Devoldere.

Als je over helden praat kan je niet om onze fascinatie voor superhelden heen. De Batmans, Spidermans, Catwomans en Avengers die onze comics en cinemaschermen sieren. Doorgaans in strakke pakjes, gemaskerd en altijd in de weer om van hun wereld een betere wereld te maken. Dan Hassler Forest,  docent en onderzoeker media- en cultuurwetenschappen, verklaart waarom we zo van de superheld houden.

In onze ijver om nieuwe helden te vinden, kunnen we ons al eens vergissen. Maken we van de verkeerde mensen onze helden. Tenminste dat vindt Fleddy Melculy, hij klaagt in zijn nieuwe single Stop! (making stupid people famous) de influencerscultuur aan.  Jeroen Camerlynck – aka Fleddy Melculy – legt uit waarom.

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet