Wie heeft er nog een bijnaam?

8 januari 2019
© Lectrr

In december was er het Wereldkampioenschap darts. Opvallend: alle dartsspelers hebben een bijnaam. Zo ook het jonge Belgische talent Audrey Ysewyn. Zij kreeg van haar grootvader de bijnaam “kleine spinnenkop”, waar zij “Little Spider” van maakte. Een reportage van Ward Bogaert.

Professor emeritus Magda Devos (UGent) is specialist naamkunde. Lijkt het alleen maar zo of gebruiken we minder bijnamen dan vroeger? En hoe komt het dat vrouwen minder makkelijk een bijnaam lijken te krijgen?

Niet alleen in de dartswereld, ook in het wielrennen lijkt de wet te gelden: hoe groter de coureur, hoe meer bijnamen die had. Een bloemlezing van gekende en minder gekende bijnamen door redacteur Ward Bogaert.

‘De erwt’, ‘de platvoet’ of ‘de neus’... Als je goed hebt opgelet in de lessen Latijn weet je over wie die ronkende bijnamen gaan: Cicero, Plautus en Ovidius. Met classicus en auteur Patrick De Rynck duiken we in de “cognomina”, een heel specifiek soort bijnamen, typisch voor de Romeinse oudheid.

Als je bij de bakker een “tompoes” bestelt, weet dan dat we dat gebakje te danken hebben aan de kleine dwergacteur Charles Stratton, bijgenaamd “Tom Thumb” of ook “Tom Pouce”.

Lees ook:

Lijst van artikels