Wie heeft mevrouw De Wit vermoord?

5 juli 2016
De makers van het beroemde bordspel "Cluedo" hebben het personage "mevrouw De Wit" uit de weg geruimd. De Wit wordt vervangen door een nieuw vrouwelijk personage, "dokter Li-La".

De reden voor vertrek

Wie heeft dokter Zwart gedood? Dat is de vraag die men in het spel Cluedo moet oplossen. Een ding is zeker, in de toekomst zal mevrouw De Wit niet meer de dader kunnen zijn. 

De Wit wordt tegen het najaar vervangen door een nieuw vrouwelijk personage: dokter Li-La. Die laatste zal de adoptiedochter zijn van dokter Zwart. Als biologe kan ze bovendien heel goed overweg met giftige stoffen.

Waarom De Wit wordt vervangen, daarover blijven de makers erg vaag. "Het was een moeilijke beslissing om afscheid te nemen van mevrouw De Wit", aldus de korte reactie van Craig Wilkins, directeur marketing voor Hasbro UK, bij The Telegraph. "Na zo'n 70 jaar van verdachte activiteiten, hebben we besloten dat een van de karakters moest gaan."

Ware toedracht?

Hoewel het de eerste keer is dat een personage uit Cluedo verdwijnt, merkte Piet Notebaert, coördinator van het Spellenarchief van hogeschool Vives, al enige tijd veranderingen op wat betreft de Cluedo-personages. "Als je naar de speldozen kijkt, zie je natuurlijk een verjonging van de personages.

Vroeger waren het aristocratische types, die ook prominent vooraan op de doos aanwezig waren. Nu zijn die personages mensen die je in de straat zou kunnen tegenkomen. Misschien was het personage van een huishoudster niet langer houdbaar en wou men wat meer pit in het spel?"

Maar aangezien iedereen nu over Cluedo praat, zou men ook kunnen vermoeden dat het om een marketingstunt gaat. "Als de herfstperiode aanbreekt en iedereen weer wat extra aandacht heeft voor gezelschapsspellen, zal het misschien opvallen dat er een nieuw personage op de doos staat. Sommigen mensen zullen misschien denken: het is lang geleden dat ik het spel gespeeld heb en ik heb nu zelf kinderen, het is misschien tijd om het nog eens te spelen."

 

Bron: deredactie.be