"Wie heeft nu gelijk, Annemie Turtelboom of Freya Van den Bossche?"

27 oktober 2015
Wim Helsen wil nu eindelijk eens duidelijkheid over de heisa rond de groenestroomcertificaten. Hij legde deze vraag voor aan wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch.

Wim vindt de communicatie van Vlaams minister voor energie Annemie Turtelboom niet kunnen.

Turtelboom wil de zwarte piet doorschuiven. Zo'n manier van politiek voeren vind ik niet kunnen.

Maar wie heeft nu gelijk? 

Van de Looverbosch legt uit dat de maatregel van de groenestroomcertificaten jaren teruggaat. Het was een idee van Steve Stevaert om mensen die toen met groene stroom experimenteerden aan te moedigen. Toen de prijzen daalden bleven de subsidies bestaan, en dit zorgde voor een enorme schuldenberg. 

Talloze regeringen probeerden dit probleem al op te lossen. Ook Van den Bossche in de vorige legislatuur, die toen tegenwind kreeg van onder andere Open VLD, zegt Van de Looverbosch. 

Nu heeft Annemie Turtelboom voor de korte pijn gekozen, en wil iedereen, gezinnen én bedrijven, een deel van de factuur laten betalen. Deze maatregel kreeg al de bijnaam 'Turteltax'. Turtelboom houdt vol dat deze extra belasting nodig is omdat Freya Van den Bossche jarenlang falend beleid heeft gevoerd. 

Dit is een gekend spel in de politiek, volgens Van de Looverbosch.

Als het goed gaat, gaan politici met de pluimen lopen. Maar als het niet goed gaat probeert men de schuld bij de tegenstander te leggen, en hoopt men dat de kiezer ze dan zal afstraffen.

 

Wim Helsen besluit dat zijn intuïtie juist was. De schuldenberg is een gevolg van het beleid van alle voorgaande regeringen, waar ook Open VLD in zat. Helsen vindt Turtelboom's communicatie dus op zijn minst kort door de bocht.

 

Herbeluister hier het gesprek uit de bende van Annemie: