Wie is John Bercow, de man achter 'Order, Order, Orda!'?

29 maart 2019
Order, order, order! John Bercow, de voorzitter van het Brits parlement, werd de voorbije maanden beroemd door zijn pogingen om het parlement tot kalmte aan te manen. Maar waar houdt zo’n speaker of the house zich zoal mee bezig? En wie is die Bercow?

Is de functie van speaker of the house te vergelijken met wat Kamervoorzitter Siegfried Bracke bij ons doet? “Met alle respect, maar wat Bracke doet is klein bier in vergelijking met de speaker”, vertelt Harry De Paepe, kenner van het Verenigd Koninkrijk. “De speaker oefent gezag uit in naam van de Kroon. Verschillende speakers lieten vroeger zelfs al het leven door hun functie.”

Het hoort bij het ritueel dat speakers zich in eerste instantie verzetten tegen de functie, als ze hem toegewezen krijgen. “Je moet als speaker echt tegen het hoofd durven te stoten van de machthebber: vroeger was dat de koningin, nu is dat de regering. Dat doet Bercow volop.”

In 2015 probeerde men hem af te zetten, dat mislukte

Wie is Bercow? “Bercow komt van de conservatieve partij, en in zijn jongere jaren was hij eurosceptisch”, zegt De Paepe. “Maar sinds de jaren 2000 is hij een meer gematigde ‘tory’. In 2009 werd hij speaker of the house omdat zijn ideeën meer en meer begonnen aan te leunen bij de linkse partij Labour.” Hem die functie geven, was dus een manier om van de kritische Bercow af te geraken.

Bercow was de vaste tennispartner voor David Cameron zich vastreed in het Brexit-debacle. “Toen al genoot hij ervan om Cameron op zijn plaats op te zetten. En dat doet hij nog steeds. Hij geniet van de grote macht die met zijn functie komt en jent de conservatieven graag en veel. Hij gebruikt regels uit de zeventiende eeuw om plannen van Theresa May te dwarsbomen. En neemt op die manier mee de controle over van het Brexit-stuur.”

Tegenstand

We mogen ons volgens De Paepe niet mispakken aan zijn groeiende beroemdheid. “Hij heeft veel tegenstand, en is ook bij zijn eigen personeel niet door iedereen graag gezien. Hij schrikt er niet voor terug om mensen luid uit te schelden.”
Hoe lang blijft Bercow nog roepen vanuit zijn stoel? “In 2015 probeerde men hem af te zetten, dat mislukte. Maar zelf zei hij eerder dat dit jaar zijn laatste jaar was.”

Herbeluister Harry De Paepe over John Bercow