“Wie komt er nu op het idee om een verveelde peuter mee te nemen naar de Koningin Elisabethwedstrijd?”

6 mei 2016
Maarten zat namelijk vlak naast een moeder met kind. Zijn vraag op Twitter: Wie komt er nu op het bizarre idee om een verveelde peuter met een verstopte neus mee te nemen naar de Koningin Elisabethwedstrijd? Hij krijgt van Hautekiet één minuut zendtijd.De minuut van Maarten Goethals

Maarten zat namelijk vlak naast een moeder met kind. Zijn vraag op Twitter: Wie komt er nu op het bizarre idee om een verveelde peuter met een verstopte neus mee te nemen naar de Koningin Elisabethwedstrijd? Hij krijgt van Hautekiet één minuut zendtijd.

De minuut van Maarten Goethals

Je zal maar Chopin heten. Of Beethoven. Of Ravel. En je uitzonderlijke genie, je briljant en beestachtig talent ten dienste van het verhevene gesteld hebben. Je zal maar uren frotten, schaven, werken aan een compositie, een etude, een sonate die hemel en aarde samenbrengt in een elegisch contrapunt, in een stormend sentiment, veruitwendigd, verbeeld in een vingervlugge virtuositeit.

Je zal maar, zoals ik, naar de voorrondes van de Koningin Elisabethwedstrijd gaan, om die statige stemmen uit het muzikale graf te horen. Je maar een en al oor zijn. Je zal je maar verheugen op het jonge klaviergeweld op het podium. Je zal maar ontroerd willen raken en eindelijk terug opnieuw een beetje geloven in de schoonheid van het leven, terreuraanslagen of niet.

Tot je godverdomme merkt dat je naast een moeder met kind zit

En niet zomaar een kind, maar een vermoeide, verveelde peuter die geen seconde stil kan zitten en die geeuwt en brabbelt en op en af van de stoel klimt, en tegen de poten trapt als een hond. Ben ik een onmens als ik de twee kwaad de nek aankijk en ontvlam? Ben ik onredelijkheid als ik denk: blijf toch thuis, je stoort? Er is een reden waarom Chopin, Beethoven en Ravel kinderloos bleven.

Foto © Belga