Wie mag jouw stekker uittrekken?

1 augustus 2017
Luik is Lourdes niet, hier gebeuren geen mirakels.
Topdokter Steven Laureys, professor neurologie aan de universiteit van Luik wordt dagelijks geconfronteerd met levenseindes. De meeste van zijn patiënten liggen in coma, daarom roept hij ons nu al op om na te denken over onze dood.

Dokter Laureys en zijn team zijn technisch erg bedreven, maar daar mag het niet stoppen, zegt hij zelf: “We willen niet door robots behandeld worden.” Volgens Laureys is het, ondanks het gebrek aan tijd en financiële middelen, belangrijk om te luisteren naar de patiënten. Die dialoog aangaan is niet altijd eenvoudig, zeker niet als de patiënt in coma ligt.

We zijn allemaal potentiële patiënten

Daarom vindt Laureys dat we nu moeten nadenken over hoe we ons levenseinde zien: “We zijn allemaal potentiële patiënten. Artsen kunnen nu ongelofelijk veel, maar we moeten ook onze grenzen kennen. Ben je getuige van Jehova, orthodox, katholiek, joods, moslim, … Als arts moeten we dat allemaal in acht nemen. Daarom is het belangrijk om zelf na te denken wat je wil als je in een ziekenhuisbed belandt. Wat zijn jouw waarden?"

Je kan niet elk levensscenario voorspellen

Stel daarom best een vertrouwenspersoon aan. Iemand die in jou plaats kan zeggen wat je wilt. Veel handiger dan een levenstestament, want je kan niet elk levensscenario voorspellen. Juridisch is het niet zo moeilijk om dat te regelen. Neem gewoon een blaadje papier, schrijf daarop de datum, je naam en wie er getuige is van het opstellen van het document. Stel daarin iemand aan die voor jou mag spreken als het zover is.

Wil je helemaal voorbereid zijn, dan kan je ook nog naar het gemeentehuis gaan om je te registreren als orgaandonor. Als je hersendood bent kunnen je organen dan nog dienen. Iets heel simpels maar het gebeurt helaas nog veel te weinig.