"Wie Marc Van Ranst in zijn advies al betrapt heeft op nog maar enige ideologische kleuring, mag mij opbellen"

21 april 2020
Luc Sels (© Belga, Nicolas Maeterlinck)
De rectoren van de verschillende Vlaamse universiteiten vragen meer begrip en meer respect voor wetenschappers in deze coronatijden. Dat schrijven ze in een open brief. Rector Luc Sels ging er in 'De Ochtend' dieper op in.

Luc Sels, rector van de KU Leuven, start zijn pleidooi met een positieve noot. "Ik heb in mijn loopbaan nog nooit zoveel actieve politieke steun voor de wetenschappers gevoeld als vandaag," zegt hij in 'De Ochtend'. "En omgekeerd heb ik politieke beslissingen nog nooit zo goed omarmd gezien door wetenschappers."

Maar de druppel die de emmer deed overlopen was een artikel van enkele dagen geleden, waarin gesproken werd over ruis tussen politiek en wetenschap en "enkele politici anoniem hun ongezouten mening gaven over de virologen die ons vandaag door de crisis proberen te loodsen," aldus Sels.

"Ik zie dat er een soort spanning ontstaat alsof onder andere virologen enkel uitspraken doen over deze pandemie vanuit hun kennis vanuit het virus. En dat aan de andere kant politici zich moeten bekommeren om de economie en de maatschappij. Maar dat is niet zo. Ook die virologen en epidemiologen doen uitspraken over de totaliteit, zij houden rekening met de effecten op de economie en maatschappij."

Plicht van virologen om in media kennis mee te geven

De virologen en epidemiologen zijn deze dagen omnipresent in zowat alle media. "Maar stel u eens het omgekeerde voor," stelt de rector van de KU Leuven. "Waar halen wij anders onze informatie als burger? Ik zie geen alternatief. Het is hun verdomde plicht om die kennis vanuit hun onderzoek bij te brengen."

Het is de verdomde plicht van virologen om de kennis vanuit hun onderzoek bij te brengen

Daarnaast leeft soms het gevoel dat ook de wetenschappers het niet altijd weten. Denk bijvoorbeeld aan de communicatie over de mondmaskers: eerst zeiden wetenschappers dat die geen nut hebben, nu zijn meer en meer landen ze aan het verplichten. Wetenschap is onzeker, klinkt het. "Dit virus ontsluit haar geheimen stapsgewijs," verduidelijkt Sels. "Ook de wetenschappers zitten in een situatie van voortschrijdend inzicht. Dat gaat gepaard met inconsistenties en aarzelende uitspraken. "

Wie Marc Van Ranst in zijn advies al betrapt heeft op nog maar enige ideologische kleuring, mag mij opbellen

En dan is er nog de kritiek op viroloog Marc Van Ranst, onder meer omdat hij op sociale media vaak openlijk in de clinch ligt met verschillende politici. "Wat Marc doet op sociale media, is wat hij doet als burger van dit land met een eigen politieke opinie en het is als wetenschapper niet verboden om een politieke opinie te hebben. Wie hem in zijn advies al betrapt heeft op nog maar enige ideologische kleuring, mag mij opbellen. Ik heb het nog niet gehoord."

Beluister het gesprek met Luc Sels in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: