Wie stemt op de SGP?

24 mei 2011
Wie stemt op de SGP?

We moeten u niet vertellen dat het een beetje spaak loopt met de Belgische politiek. Maar bij onze vrienden de Nederlanders loopt het toch ook niet van een leien dakje. De regeringspartijen CDA en VVD hebben er gisteren een gedoogpartij bijgekregen. Naast de PVV van Geert Wilders, heeft premier Rutte in de eerste kamer straks ook de SGP nodig om zijn beleid door te voeren.

"De SGP?" horen wij u denken. De Staatkundig Gereformeerde Partij is - wij citeren - een Nederlandse politieke partij van "bevindelijk-gereformeerde" signatuur gesitueerd in de protestants-politieke traditie. U moet dit twee maal lezen? Wij verduidelijken: een orthodox-protestantse politieke partij. (*)

Collega Ruth Joos belde deze ochtend al met de Nederlanse opiniemaker Prem Radhakishun, en die omschreef de partij als "Een soort Taliban". Dat klinkt al veelbelovend. Maar wie stemt daar nu voor? Waar zit de achterban? Een vraag voor Willem Oosterbeek, journalist en auteur van het boek ‘Gordel van God. Een voettocht langs 's Heeren wegen.' Hij trok te voet van Staphorst tot Oostkapelle - door de Nederlandse Bible Belt - en aanhoorde donderpreken in zwartekousenkerken...

(*) Opgelet: u kan de site niet bezoeken op een zondag. Dat is een rustdag en ook multimediale activiteiten zijn dan verboden.

Lees en beluister ook

Luister naar Willem Oosterbeek