Wie van deze twee Italianen wordt de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement?

17 januari 2017
Wie de nieuwe voorzitter wordt van het Europees Parlement wordt vandaag -voor het eerst- met een open verkiezing bepaald. Het lijkt een Italiaan te worden: Antionio Tajani en Gianni Pittella zijn naar voren geschoven als kandidaten van de grootste fracties. Landgenoten Guy Verhofstadt en Helga Stevens lijken weinig kans te maken.
De sociaaldemocraat Martin Schulz houdt er mee op als voorzitter van het Europees Parlement. Via een open verkiezing -onder de parlementsleden- wordt een nieuwe voorzitter verkozen. Het is voor het eerst dat de voorzitter van het Europese halfrond op die manier wordt verkozen. Tot nog toe werd de positie altijd via achterkamertjespolitiek bedisseld.
"Volgens een akkoord tussen de grootste fracties van enkele jaren geleden zou de nieuwe voorzitter een christendemocraat moeten zijn", zegt Europaspecialist Rob Heirbaut in "De ochtend". "Maar de sociaaldemocraten hebben het voorakkoord opgeblazen en hun eigen kandidaat naar voren geschoven. Daarna hebben de meeste andere fracties dat ook gedaan."
Concreet wordt er gestemd in verschillende rondes. In de eerste ronde nemen alle 7 kandidaten het tegen elkaar op. De parlementsleden stemmen anoniem op een papiertje dat ze in een urne moeten stoppen. De kandidaat die de meerderheid behaalt, wordt voorzitter. Verwacht wordt dat het toch een ronde of 4 kan duren vooraleer er een winnaar uit de bus komt.
"Er doen ook nog altijd geruchten de ronde dat sommige kandidaten zich op het laatste moment zullen terugtrekken en dat er compromiskandidaten -witte konijnen- zullen opduiken", meldt Heirbaut.

Grootste kanshebbers: Tajani en Pittella

Antionio Tajani en Gianni Pittella
De grootste kanshebbers om voorzitter van het Europees Parlement te worden lijken de Italianen Antionio Tajani (links op de foto) en Gianni Pittella (rechts op de foto). "Zij behoren tot de twee grootste fracties in het Europees Parlement en hebben dus potentieel de meeste stemmen", zegt Heirbaut. "Sowieso omdat de leden van hun fractie verondersteld worden op hen te stemmen."
Tajani is de kandidaat van de christendemocraten. "Hij is in een ver verleden nog woordvoerder van Silvio Berlusconi (red. de omstreden oud-premier van Italië) geweest", zegt Heirbaut. Daarna was hij Europees Commissaris en kreeg hij het verwijt dat hij onvoldoende zou hebben gedaan om de dieselgate-affaire uit te zoeken. "Tajani is een echte netwerker. Hij heeft veel goede contacten in alle fracties wat hem nu van pas zou kunnen komen."
Pittella is de kandidaat van de sociaaldemocraten en is momenteel fractieleider voor hen in het Europees Parlement. "Hij is al 17 jaar Europees Parlementslid, maar hij breekt niet zoveel potten als de andere fractieleiders", zegt Heirbaut. Pitella doet toch een gooi naar het voorzitterschap, vooral omdat de sociaaldemocraten het signaal willen geven dat ze een andere -linksere- koers willen in het Europees Parlement.

De Belgische kandidaten: Verhofstadt en Stevens

Guy Verhofstadt en Helga Stevens
Naast de Italiaanse kandidaten van de twee grootste Europese fracties, zendt ook België een zoon en dochter uit. Guy Verhofstadt (links op de foto) is momenteel fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement en is voor die fractie ook kandidaat-voorzitter. Helga Stevens (rechts op de foto) is kandidaat voor de conservatieven, maar beide kandidaten maken weinig kans om ook effectief voorzitter van het Europees Parlement te worden.
"Verhofstadt heeft een beetje zijn eigen ruiten ingegooid door recent te gaan praten met de Italiaanse 5-sterrenbeweging", legt Heirbaut uit. "Stevens heeft mogelijk niet eens haar eigen fractie mee. Ze heeft recent op de tenen getrapt van de Poolse Parlementsleden." Wellicht doen beide Belgische kandidaten er dus niet echt toe, besluit Heirbaut.

Overige kandidaten: Forenza, Lambert en Rebega

Forenza, Lambert en Rebega
Er dingt nog een Italiaan(se) mee naar het voorzitterschap. Eleonora Forenza (links op de foto) is de kandidaat van extreemlinks. Ze is nog maar sinds 2014 Europees Parlementslid.
Met de brexit in het achterhoofd klinkt het misschien opvallend, maar ook een Britse wil voorzitter van het Europees Parlement worden. Het Britse Europees Parlementslid Jean Lambert (midden op de foto) is kandidaat voor de groene fractie in het Europees Parlement.
Ook extreemrechts heeft een kandidaat afgevaardigd voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. Laurentiu Rebega (rechts op de foto) vertegenwoordigt die fractie.

Radio 1 Select