Wie volgt DSK op?

19 mei 2011

Het ziet ernaar uit dat de strijd om de opvolging van Dominique Strauss-Kahn er een wordt tussen het avondland en de rest van de wereld. Er worden een tiental kandidaten genoemd, op de site van The Economist vindt u een handig lijstje, gerangschikt volgens kans.

Met 5-2 staat de voormalige Turkse minister van financiën Kemal Dervis (foto) aan kop, gevolgd door Montek Singh Ahluwalia met 5-1. Ahluwalia is voorzitter van de planningscommissie van India en voormalig directeur van een afdeling binnen het IMF.

Maar de traditie wil dat de leiding van de twee belangrijkste financiële instellingen netjes verdeeld wordt tussen Europa en Amerika. De Wereldbank is voor de VS, het IMF voor Europa. The Economist tipt vijf Europeanen, onder wie gewezen Bundesbankvoorzitter Axel Weber (7-1) en de Franse Minister van Financiën Christine Lagarde (14-1). Het is de vraag of de VS een Europeaan gaat steunen, of toch een kandidaat uit de BRIC, of een ander groeiland.

Niet-westerse landen voeren al langer aan dat het IMF - aka de grootste samenzwering ter wereld - door een te westerse bril kijkt. Feit is dat sinds de monetaire crisis het traditionele beeld van westerse landen die geld ter beschikking stellen aan 'de ontwikkelingslanden' passé is.

Lees en beluister ook