Wie vrijwilligerswerk doet, is gezonder. Merk jij dat zelf ook?

10 maart 2017
Wie vrijwilligerswerk doet, is gezonder. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent. Vrijwilligers zijn even gezond zijn als vijf jaar jongere niet-vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk heeft een positief effect op psychologische factoren als zelfvertrouwen en op de kwaliteit en kwantiteit van iemands sociaal netwerk.

Daarnaast zorgt vrijwilligerswerk voor fysieke en psychische activiteiten die een bescherming bieden tegen een functionele achteruitgang en dementie bij ouderen.

Ten slotte toont neurologisch onderzoek dat vrijwilligerswerk zorggerelateerde hormonen oxytocine en progesteron kan vrijgeven die helpen om weerstand te bieden tegen stress en ontstekingen.”

Bijkomende analyses tonen dat een deel van deze associatie tussen vrijwilligerswerk en gezondheid loopt via inkomen. Vrijwilligers hebben een hoger inkomen en dit hogere inkomen is op zijn beurt geassocieerd met een betere gezondheid.

Professor Stijn Baert: “Deze bevinding strookt met ons eerder onderzoek dat aangetoond heeft dat wie vrijwilligerswerk opneemt op haar/zijn cv, vaker uitgenodigd wordt voor een jobgesprek.”

Reageer

  • Wie vrijwilligerswerk doet, is gezonder. Merk jij dat zelf ook? Op welke manier?

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.