Wie was dat ook alweer?

27 september 2019
Hans Teeuwen heeft een nummer getiteld ‘Garibaldi’ waarin hij zich afvraagt ‘Garibaldi. Wie was dat ook alweer?’ Garibaldi is zo'n typische naam van een historische figuur, die je wel kent, maar tegelijk ook totaal niet. En zo zijn er nog wel meer ronkende namen die we tegenkomen op straatnaambordjes en in spreekwoorden en een belletje rinkelen maar meer ook niet. Van die mensen waarvan u zich al even afvraagt wie dat ook al weer was, geven we een korte bio mee.

Zijn er zo van die historische figuren van wie u zich afvraagt ‘wie was dat ook alweer?’ Laat het ons weten via dewereldvansofie@radio1.be, twitter #dewereldvansofie, de Radio 1-app, sms 5680.

Marc Reynebeau, historicus en journalist is onze biograaf van dienst, hij vertelt alvast wie Giuseppe Garibaldi was.

Gent wordt de Arteveldestad genoemd, je vindt er ook de Arteveldehogeschool, en op de Vrijdagmarkt heeft Artevelde een standbeeld. Maar weten de Gentenaars wel wie Jacob Van Artevelde was? Ward Bogaert ging naar de Gentse Vrijdagmarkt en onder het toeziend oog van Artevelde zelf vroeg hij of ze hem daar (nog) kenden.

Van Ma Baker tot Ra Ra Raspoetin, ook in songteksten - en niet alleen die van Boney M!- duiken vaak historische figuren op. Max Vryens laat enkele voorbeelden horen.

Lees ook: